Перезапуск, за який не соромно: рецензія на фільм "Мисливці за привидами: З того світу"

18 листопада в український прокат вийшов черговий перезапуск культових "Мисливців за привидами". УНІАН вже подивився новинку і може сміливо констатувати, що цього разу у творців продовження вийшло не вдарити в бруд обличчям, одночасно потішивши ностальгічні почуття фанатів оригіналу і примноживши армію шанувальників історії.

Науково-фантастична комедія "Мисливці за привидами" і її сиквел стали справжніми хітами 80-х. Тому не дивно, що рано чи пізно хтось вирішив взятися за перезапуск франшизи. Перша спроба мала місце в 2016 році, проте тоді "жіноча" версія "Мисливців" на чолі з Мелісою МакКарті та Крістен Віг з тріском провалилася в прокаті – її не оцінили ні критики, ні глядачі. Тому в підсумку було прийнято рішення не розвивати далі цю сюжетну лінію, а зайнятися продовженням оригінальної історії.

УНІАН вже подивився новинку і сміливо може заявити, що цього разу перезапуск "Мисливців за привидами" видався куди більш успішнішим, ніж спроба п'ятирічної давності, та й взагалі ніж більшість перезапусків інших відомих проектів.

Отже, події фільму "Мисливці за привидами: З того світу" / Ghostbusters: Afterlife (США, 2021) розгортаються через 30 років після другої частини, що вийшла на екрани в 1989 році, й обертаються навколо сім'ї одного з оригінальних мисливців – Ігона Спенглера. Не з власної волі переїхавши в невелике містечко Самервіль, онуки Спренглера – Фібі та Тревор – стикаються з паранормальними явищами і спадщиною свого дідуся.

Відразу варто відзначити, що перед переглядом нових "Мисливців" дуже навіть бажано подивитися перші дві частини, ну або хоча б прочитати короткий зміст фільмів на Вікіпедії. Адже що в самому фільмі, що в сценах після титрів на вас чекає чимало посилань до оригінальних "Мисливців за привидами" – починаючи від "арсеналу" новоспечених борців зі злом і закінчуючи другорядними персонажами, включаючи головного антагоніста (щоб не було спойлерів, ми не будемо розкривати про кого саме йде мова) і, звичайно ж, злі зефірки.

Так, тим, хто не дивився оригінали, також буде цікаво дивитися фільм, але деякі "фішечки" залишаться їм абсолютно незрозумілими, як і те, чому дещо старші глядачі так часто розчулюються під час перегляду.

Взагалі, фільм видався дуже ностальгічним і сімейним (і в даному випадку мова йде не тільки про характеристику фільму "для сімейного перегляду"), явно з розрахунком на те, щоб порадувати тих, хто виріс на оригіналах, але й нових прихильників здобути. Воно й не дивно, адже режисером фільму виступив Джейсон Райтман, який зробив собі ім'я переважно на трагікомедіях, серед яких "Джуно", "Бідна багата дівчинка" і "Мені б в небо". Але що в даному випадку важливіше, він є сином режисера Айвана Райтмана, який зняв дві перші частини оригінальних "Мисливців за привидами" і виступив продюсером новинки. Більш того, будучи дитиною, Джейсон Райтман сам знявся в епізодичній ролі у другій частині франшизи.

В цілому Райтману-молодшому вдалося успішно продовжити справу свого батька – його фільм вийшов легким, смішним і одночасно душевним, в парою-трійкою ліричних відступів на тему важливості збереження чесних сімейних і дружніх відносин, незважаючи на розбіжності. З мотивацією у героїв і побудовою сюжету теж все в порядку.

При цьому тут досить зрозумілий і пристойний гумор, немає відвертого насильства, завдяки чому на фільм легко можна йти всією сім'єю.

Одночасно нові "Мисливці за привидами" видалися дуже навіть барвистими і видовищними, з хорошою графікою і вдало стилізованою картинкою. І хоча тут використовуються багато прийомів з оригіналів, все ж технічний прогрес в плані спецефектів не стояв на місці, проте творцям фільму вдалося витримати якийсь баланс, щоб фільм, з одного боку, віддавав данину поваги оригіналу, але при цьому не виглядав старомодним.

Окрему увагу хочеться приділити акторському складу. Головні ролі у фільмі дісталися юним голлівудським зіркам – в перше чергу, Маккенні Грейс, яка звернула на себе увагу завдяки головній ролі в драмеді "Обдарована" з Крісом Евансом. Після цього юна актриса потрапила відразу в кілька гучних проектів, граючи ролі дитячих версій головних героїв – "Я, Тоня", "Капітан Марвел" і "Моторошні пригоди Сабріни". Однак цього разу, зігравши онуку Ігона Спенглера – заучку Фібі, в зовнішньому вигляді якої мало що вказує на 12-річну дівчинку, вона постала в кардинально новому образі, довівши, що може грати не тільки миленьких білявих дівчаток.

Роль другого онука Сепнглера – Тревора – зіграв зірка "Дивних див" і "Воно" Фінн Вулфхард, який також зараз активно вибудовує кар'єру в Голлівуді. В цілому ці та інші задіяні у фільмі актори-підлітки відмінно впоралися зі своїм завданням. Особливо вдалим вийшов персонаж однокласника Фібі на прізвисько Подкаст (його роль виконав Логан Кім), який став безпосереднім учасником протистояння з древнім злом.

Роль недолугої матері діточок, яка, тим не менш, дуже намагається зробити їхнє життя кращим, виконала Керрі Кун ("Загублена", "Вдови"), а Пол Радд ("Людина-мураха", "Ужитися з самим собою") виконав роль вчителя в літній школі й за сумісництвом вченого-сейсмолога, який встигав і дітлахам допомагати розбиратися з привидами, і до їхньої мами залицятися, і за жарти відповідати.

Крім того, у фільмі з'являться актори з оригінальних "Мисливців за привидами" – Білл Мюррей, Ден Ейкройд, Ерні Хадсон, Енні Поттс і Сігурні Уівер. Не забули також віддати данину одному з творців перших двох фільмів Гарольду Рамісу, який також виконував роль Ігона Спенглера в 1984 і 1989 роках. Оскільки актор помер в 2014 році, тут його "оживили" за допомогою сучасних технологій.

Наш вердикт. "Мисливці за привидами: з того світу" – це відмінне кіно для сімейного перегляду з хорошим кастом, логічним сюжетом, милим гумором і красивою картинкою, яке порадує як шанувальників перших двох частин, так і "новачків". Проте, щоб краще зрозуміти всі "фішечки", радимо перед походом в кіно ознайомитися з фільмами 1984 і 1989 років. Ах так, і ще у фільмі є відразу дві сцени після титрів, які натякають на можливе продовження фільму, але тут все вже залежить від того, як новинка проявить себе в прокаті.

Загальна оцінка – 7,5/10.

***

Про інші кіносеріальні новинки тижня читайте в нашому окремому матеріалі.