Чому немає ягід на смородині: чим її полити навесні

Чим поливати та що посадити поряд, якщо смородина цвіте, але немає ягід.

Чому смородина цвіте, але немає ягід? Причин може бути кілька, але, якщо ви не новачок в садівництві та вмієте поводитися зі смородиною, а вона все одно тільки цвіте - це прикро. Можливо, що їй просто не вистачає вітамінів. Досвідчені садівники радять в цьому випадку використовувати органічне добриво для смородини - полити кущі спеціальним настоєм.     

Раніше ми розповідали, чим поливати моркву для хорошого врожаю та від шкідників.

Чому немає ягід на смородині - в чому може бути причина

Почнемо з того, що в перший рік після посадки смородина плодоносити не буде. Тому нічого тут на неї грішити - потрібно просто почекати ще рік. Якщо ж смородина не дає ягід через два, три роки або взагалі ніколи - їй щось не подобається. Причин може бути кілька:

  • Ви посадили не той сорт смородини

Цілком можливо, що смородина, яку ви посадили, любить тепліший клімат, боїться холоду та страждає від заморозків і тому не хоче родити. Тому переконайтеся, що сорт у вас правильний.

  • Смородина росте там, де їй не подобається

Смородина любить сонце і помірно вологий грунт, хоча чорна смородина може рости і в напівтіні. Не любить вітру, протягів і кислого грунту - вона не буде давати ягід поруч з хвойними деревами, щавлем, хвощем, подорожником.

  • Смородині не вистачає води

Смородина дуже любить воду, а без неї дає поганий урожай, з сухими і дрібними кислими ягодами. Перший раз смородину потрібно рясно полити, коли з'являються зав'язі і ростуть листочки. Другий раз - коли починають зріти ягоди. Втретє смородину потрібно полити після збору врожаю - щоб у наступному році вона дала ягоди. 

Води потрібно багато - на кожен квадратний метр близько 4-5 відер.

  • Смородина захворіла

Кущ може перестати давати ягоди, якщо він перехворів або вражений шкідниками. Тому потрібно робити профілактику - обприскувати смородину ранньою весною, а також на початку літа.

Яке потрібно добриво для смородини навесні

Якщо смородина у вас правильного сорту і росте в правильному місці, ви її поливаєте, вона не хворіє, але все одно не дає ягід, то її потрібно удобрити. Садівники радять використовувати органічне добриво для смородини: в період цвітіння підгодувати кущі настоєм картопляної шкірки - чорна смородина дуже любить крохмаль.

Готується настій так: літрову банку висушеної картопляної шкірки треба засипати в 10 л окропу. Накрити кришкою, укутати і дати охолонути.

Під кожен кущ потрібно вилити 3 літри цього настою.

До речі, раніше ми вже розповідали, як використовувати шкірку картоплі на городі.

Крім цього, грунт під чагарником можна посипати деревною золою - 500 г під кущ на відстані 20-25 см -зола добре розкислює грунт. Також поруч з чорною смородиною можна посадити люпин або горох - вони збагачують собою грунт і не доведеться використовувати додаткові добрива.

Вас також можуть зацікавити новини: