Що класти під картоплю, щоб був потужний урожай: варіанти добрив

Картопля, як і будь-яка інша культура, для швидкого зростання потребує родючого ґрунту.

Кожен досвідчений городник знає (а новачкові варто запам'ятати), що посадка картоплі неможлива без правильно обраної ділянки землі. Ґрунт на ній має бути родючим, пухким, легким і зі слабокислою реакцією. Якщо саме такими показниками славиться ваш город - пропонуємо розібратися разом, що покласти в лунку при посадці картоплі для гарного врожаю.

Як підготувати город до посадки картоплі - загальні правила

Картоплю не можна висаджувати будь-де - важливо дотримуватися правил сівозміни, щоб домогтися дійсно гарного врожаю. Це означає, що картопля не повинна рости на одному і тому ж місці 2 роки поспіль. Також картоплю не можна висаджувати після перцю, помідорів і баклажанів, але можна після капусти, моркви, буряка й огірків.

Бажано готувати город під посадку коренеплоду ще восени - для цього дачники скопують землю на глибину в багнет лопати, прибирають бур'яни, розкидають коржі гною і присипають їх піском. Важливо, що свіжу органіку можна використовувати тільки під час осінньої підготовки, але навесні краще брати гній, що перепрів. На кожен квадратний метр ділянки достатньо буде 8-10 кг добрива. Також не зайвим буде розпушити ґрунт на глибину 10-12 см, а потім розрівняти граблями.

Яке добриво краще вносити при посадці картоплі - народні рецепти

З покоління в покоління дачники розповідають своїм дітям і онукам, що покласти в лунку під час посадки картоплі для гарного врожаю. Як правило, народні методи добрив нічим не гірші за "хімію" з магазину - у багатьох випадках вони виявляються навіть ефективнішими. Розглянемо деякі з них.

  • Кролячий\кінський гній і пташиний послід

Це один з варіантів того, що краще вносити в лунку під час посадки картоплі - гній сприятливо впливає і на ґрунт, і на рослини. Якщо грамотно використовувати це добриво, то можна помітно підвищити родючість землі. Рецепт такий:

  • бочку 100-200 л на 2\3 заповнити гноєм;
  • залити водою, накрити плівкою або кришкою;
  • залишити на 2 тижні "бродити", перемішувати 2-3 рази на день;
  • після закінчення цього терміну додати 1-2 кг деревної золи (1 кг на 100 л).

Посадка картоплі з такою підгодівлею буде простою і зручною - вам достатньо просто додати по 1 л суміші в кожну лунку з коренеплодом.

Якщо ви для себе вирішили, що удобрити картоплю хочете пташиним послідом, то 700 гр головного компонента потрібно розвести в 10 л теплої води, накрити ємність плівкою або кришкою і прибрати в тепле місце. Настоювати розчин 3 дні, потім процідити і додавати по 1 л у кожну лунку.

  • Трав'яний настій

Мало хто знає, що покласти в лунку під час посадки картоплі можна й екологічно "правильні" добрива - наприклад, скошену траву. Вона має всі необхідні для картоплі поживні компоненти, а вам не доведеться болісно вишукувати потрібні екскременти.

Для того щоб зробити добриво під картоплю з трави, дотримуйтесь інструкції:

  • зберіть скошену траву (можна навіть бур'яни) разом із коренем;
  • викладіть рослини в бочку на 2\3 від її обсягу;
  • додайте 30 гр сечовини;
  • залийте водою, перемішайте, накрийте кришкою або плівкою;
  • залиште на 2 тижні в темному теплому місці.

Найголовніше - стежити за тим, щоб у бочку не потрапляли сонячні промені, інакше вся ваша праця зійде нанівець. Після того як добриво буде готове, його можна додавати по 1 л для кожної лунки з картоплею.

Вас також можуть зацікавити новини: