Їм сподобається: чим замінити грунт для рослин в горщику

Чим можна замінити грунт для кімнатних рослин та чому не варто використовувати аквагрунт та гідрогель.

Рано чи пізно, але всі кімнатні рослини доводиться пересаджувати. Деякі квітникарі не люблять цей процес через те, що доводиться копатися в землі. Але є кілька варіантів, чим замінити грунт, а в деяких з цих сумішей рослини почувають себе навіть краще. 

Раніше ми розповідали, звідки беруться жучки в квіткових горщиках і як від них позбутися.

Чим замінити грунт для рослин 

  • Кокосовий субстрат

Для заміни грунту часто використовуються субстрати. Вони утримують вологу і досить пухкі, тому добре пропускають кисень. Кокосовий субстрат - це висушена і спресована шкірка кокоса. Така екосуміш містить натуральні антисептики, і рослина не хворіє, а ще у кокосового субстрату нейтральний рівень кислотності. Використовувати кокосовий грунт для рослин досить просто: потрібно помістити його в ємність з водою з розрахунку 1:5 (субстрат і вода). Через кілька годин він збільшиться в об'ємі, і в нього можна садити рослини.

  • Гранулят 

Гранулят багато хто знає як глиняний грунт. Це також натуральна і екологічна суміш, яка може замінити систему автополиву. Все просто: гранулят вбирає воду, а потім порціями віддає її рослині. Гранулят, як і кокосовий субстрат, добре фіксує рослину та пропускає кисень.

  • Керамзит

Це незвичайна заміна грунту для рослин, але дуже навіть робоча. Зазвичай керамзит використовують як дренаж - невеликий шар насипають на дно горщика, а після вже покривають грунтом. Але керамзит можна використовувати і замість нього. Для кімнатних рослин потрібно брати керамзит невеликих розмірів (0,5 см в діаметрі). Він недорогий і довго служить, але раз на три роки його потрібно дезінфікувати. 

  • Кварцовий пісок

Теж можна використовувати як заміну класичного грунту. Правда, підходить він не для всіх рослин. Краще брати великогранульований кварцовий пісок. Перед використанням його потрібно дуже добре промити - до прозорої води. Термін придатності такого грунту - до 10 років.

  • Вермикуліт

Схожий за своїми якостями на кокосовий субстрат - антибактеріальний і корисний. Містить в своєму складі калій, кремній, кальцій, алюміній, магній. Він також добре утримує вологу, а ще захищає рослини від переохолодження. 

Іноді замість грунту пропонують використовувати гідрогель, аквагрунт і гідропоніку, але у них є свої особливості. 

Гідрогель - це невеликі гранули, які вбирають в себе рідину і збільшуються в розмірах. Їх можна використовувати як систему поливу, але замінити гідрогелем грунт не можна - без шкоди рослина зможе провести в гідрогелі тільки деякий час.

Іноді гідрогель плутають з аквагрунтом, а це взагалі різні речі. Аквагрунт - це різнокольорові скляні кульки, які використовують часто для декору. У них рослина жити не може.

Що стосується гідропоніки - то це спосіб вирощування рослини без грунту, коли рослини живить штучний розчин, збагачений киснем. Часто такий спосіб використовують в офісах для створення квітучих стін, але для дому він навряд чи підійде - знадобиться додаткове освітлення, коріння рослин при посадці травмуються, й рослини гинуть, а ще можуть страждати від павутинного кліща. 

Вас також можуть зацікавити новини: