Розповідаємо, коли поспіває зелений агрус і в які терміни потрібно його зривати.
Якщо дотримуватися правил по вирощуванню цієї ягоди і догляду за нею, то зібрати хороший урожай вийде кілька разів за сезон. Але є нюанс - важливо знати, коли дозріває агрус в Україні і в які дати можна його зривати.
Як правило, вже в кінці червня в багатьох регіонах нашої країни ягоди агрусу готові до збору, це якщо справа стосується ранньостиглих сортів. Середньостиглі можна збирати в липні, а пізньостиглі - в серпні.
Незалежно від того, коли дозріває зелений агрус або будь-який інший конкретно на вашій грядці, потрібно враховувати фази місяця, щоб ненароком не зірвати ягоди в несприятливі дати, інакше зібрані дари природи почнуть псуватися і гнити.
Астрологи порахували і з'ясували, що вдалі дати в липні - це 4-16 число, а в серпні - 2-15. Несприятливі дні, в які краще обходити кущі стороною, в липні вже пройшли - 3,16,17 і 18 число, а в серпні 1, 15, 16, 17, 31.
Корисна порада: якщо ви бачите, що урожай зібрати просто необхідно, але за місячним календарем день невдалий, ці дані можна проігнорувати, щоб не втратити цінні ягоди.
Якщо ви не знаєте, як визначити, стиглий агрус чи ні, орієнтуйтеся на наступні характеристики:
Якщо ви раптом зірвали зелені плоди, то вживати їх в їжу не можна - можна використовувати для консервації або зберігати в морозилці для ваших особистих кулінарних експериментів.
Як правило, для збору ягід в промислових масштабах використовуються спеціальні машини, але дачники, які вирощують культуру для себе, зривають урожай руками. Часто агрус колеться і стає причиною порізів на пальцях, щоб цього не сталося, використовуйте виделку або щипці.
Затисніть в обраному пристосуванні пагін, нахиліть його вниз, а вільною рукою зірвіть ягоду. В якості альтернативи можна купити прилад, який під час роботи створює вібрацію куща, через що з нього на землю обсипаються ягоди. Мінус тільки один - разом з агрусом падають листя і сміття, потім доведеться витратити час на перебір врожаю.