Якщо на городі розрісся хрін: як вивести надокучливий бур'ян

Дикий хрін швидко розростається по всьому городу, якщо з ним не боротися.

Дикий хрін в невеликих кількостях не заважає дачникам, оскільки є хорошою приправою для консервації. Але іноді ця рослина широко розростається і заповнює весь город. Вивести хрін з городу дуже важко через потужний і довгий корінь. Щоб позбутися від бур'яну, знадобиться терпіння і трохи зусиль.

Як вивести хрін на городі за допомогою перекопування

Багато дачників намагаються викопати хрін разом з коренем за допомогою лопати, але найчастіше бур'ян повертається. Справа в тому, що якщо хоча б частина кореня рослини залишиться в землі, то вона виросте знову, а довжина коріння може досягати 7 метрів.

Механічний спосіб позбавлення від хрону на ділянці - найефективніший. Але щоб все вийшло, потрібно видалити весь корінь. Для цього рекомендується розкопати кореневище не лопатою, а вилами, а потім акуратно витягнути рослину.

Як вивести хрін на ділянці за допомогою хімічних засобів

Якщо викопати корінь не виходить, спробуйте "отруїти" хрін хімікатами і почекайте, поки він сам зів'яне. Роботу з гербіцидами обов'язково виконуйте за інструкцією, а також надягайте маску і рукавички. 

Найпопулярніші гербіциди від хрону називаються "Ураган" і "Раундап". Використовуються ці хімічні препарати однаково - потрібно трохи розкопати землю навколо хрону, щоб було видно корінь, і зробити в ньому надрізи ножем. Потім набрати засіб в шприц і впорснути в надрізи на корені. Так потрібно зробити з кожним окремим кущем хрону. З часом бур'ян загине.

Ще один популярний засіб від хрону - гербіцид "Торнадо". Ним обприскують листя рослини, звідки отрута проникає в корінь. Будьте дуже обережні, щоб речовина не потрапляла на овочі. Працюйте в безвітряний день.

Як вивести хрін з городу затемненням

Метод затемнення допоможе позбутися хрону, якщо він росте окремо від овочів, а не між грядками. Цей спосіб працює взагалі з будь-якими бур'янами. 

Хитрість полягає в тому, щоб позбавити рослину доступу до сонячного світла, без чого вона гарантовано загине. Ділянку землі, де росте хрін, накрийте матеріалом, який не пропускає світло. Це може бути руберойд, шифер, чорна плівка або непрозора тканина. Краї матеріалу закріпіть цеглою. Без світла бур'яни не зможуть розмножуватися і пропадуть самі.

Як позбутися від хрону народними засобами 

Якщо ви не хочете вдаватися до хімічних засобів, спробуйте використовувати народні рецепти проти хрону:

  • Настоянка гною. Візьміть свіжий послід або коров'як, і розведіть водою в співвідношенні 1:5. Настоєм рясно полийте кожен кущ хрону. Свіжий гній швидко "випалить" бур'ян. Перед роботою перевірте прогноз погоди, щоб у наступні кілька днів не було дощу.
  • Сіль. Розкопайте корінь хрону і зробіть в ньому надрізи ножем. Потім всипте в надрізи сіль|соль| і закопайте корінь. Згодом хрін загине.

Обробку народними засобами можна проводити кілька разів за літо, якщо бур'ян не зник після першого разу.

Як вивести хрін з ділянки за допомогою селітри

Вивести хрін з дачної ділянки можна добривами з селітри. Роблять це наприкінці сезону, щоб бур'янів не було на наступний рік.

Для цього протягом літа обривайте листя на хроні, щоб він не розростався. У другій половині літа почніть рясно підгодовувати бур'ян селітрою і продовжуйте до перших заморозків. Через підгодівлі корінь хрону сильно розростеться, але не зможе пережити зиму і замерзне до весни.

Вас також можуть зацікавити новини: