Прощавай, любий: як назавжди позбутися дротяника на городі

Чим небезпечний дротяник на городі та як його перемогти за допомогою народних засобів.

Дротяник не такий популярний як колорадський жук, але неприємностей доставляє не менше. Його важко виявити в землі, а їсть він все, що ви посадили. Але особливо обожнює картоплю. Чи можна позбутися цього ненажери на городі та як це зробити без "хімії", щоб не нашкодити врожаю - давайте розбиратися. 

Хто такий дротяник

Дротяник - це личинка жука-ковалика, який підточує бульби і пагони рослин. Самі жуки особливого збитку не завдають - вони харчуються листочками злакових. Але їхні личинки - а доросла самка за сезон відкладає 200 яєць - це справжнє лихо.

У грунті такі личинки можуть жити до 5 років. Виявити їх досить складно - вони роблять глибокі, на кілька метрів, і звивисті ходи. На вигляд це черв'ячки довжиною 2-3 см, від світло-жовтого до коричневого забарвлення, тверді на дотик. Їдять все: картоплю, помідори, моркву, буряк, цибулю, капусту, кукурудзу, пшеницю, жито і т.п., починаючи від насіння і закінчуючи бульбами. Часом втрати врожаю від дротяника становлять 60-80% (!).

Як позбутися дротяника на городі народними засобами

Є кілька способів боротьби з дротяником, і як показує практика, краще застосовувати відразу кілька.

  • Пастки з банок

Такі пастки роблять з невеликих скляних баночок. Потрібно покласти в них шматочки коренеплодів і закопати на городі до рівня горлечка, бажано в місцях притінених, вологих і з бур'янами. 

Через 2-3 дні перевірити пастки і знищити шкідників. Покласти нову приманку і знову залишити на 2-3 дні.

  • Приманки в грунті

Шматочки картоплі, буряка або моркви потрібно проткнути прутиками і закопати на глибині 10 см в грунті. Через пару днів дістати приманки разом зі шкідниками.

Замість овочів можна також використовувати насіння кукурудзи, вівса або ячменю. Їх потрібно замочити до набухання і по жмені закопати там, де виявили дротянку. Після того, як насіння зійде, його викопують разом з грудкою землі та знищують. Цей метод радять застосовувати до основних посадок.

  • Вапно і зола від дротяника

Щоб позбутися від дротяника, грунт слід розкислити. Для цього по поверхні потрібно розкидати вапно або золу. Можна взяти мелену яєчну шкаралупу.

  • Бобові, квіти, сидерати

Відлякують дротяника горох, квасоля, боби, гірчиця, фацелія, чорнобривці, календула. Бобові та квіти можна садити в міжряддях і по периметру городу. Вважається, що дротяник також не виносить аромату жоржин.

Гірчицю, фацелію потрібно посіяти з осені, і до того, як вони викинуть цвіт, скосити, а потім переорати або перекопати город. Треба сказати, що цього одного методу іноді достатньо, щоб позбутися дротяника. 

Чим полити землю від дротяника

  • Настій з чистотілу

Потрібно взяти 4-5 кущів чистотілу, дрібно нарізати і залити 10 л води. Настояти 10-15 хвилин і отриманим засобом обприскати і полити рослини.

Важливо: при роботі з чистотілом надягайте рукавички - ця рослина може залишати опіки на шкірі.

  • Розчин марганцівки

 Його використовують частіше перед посадкою. 3-5 г марганцівки потрібно розчинити в 10 л води і за 1-2 дні до висадки пролити грядки і лунки.

Цей спосіб підходить для невеликих посадок і його потрібно з обережністю використовувати, якщо грунт з підвищеною кислотністю.

Також при посадці картоплі та інших культур проти дротяника в лунки додають лушпиння цибулі, гірчичний порошок, свіжі хвойні голки.

І ще кілька порад, як перемогти дротяника:

  • залучайте на город ворогів дротяника - шпаків, ворон, дроздів, граків, плисок і синичок, вони швидко розправляться з жуками;
  • не знищуйте жужелиць - вони теж харчуються жуками-коваликами. До речі, самі ковалики дуже схожі зовні на жужелиць, але, щоб їх відрізнити, досить перевернути на спинку - вони видають клацання;
  • знищуйте бур'яни, особливо пирій і лопухи - там живуть личинки коваликів.

Після збирання врожаю забирайте з городу все бадилля і дрібні бульби. Пізньої осені, перед заморозками, потрібно глибоко перекопати грунт на ділянці - таким чином личинки опиняться зверху і загинуть. 

Раніше ми роповідали про те, як використовувати попіл на городі та чим він відрізняється від золи.

Вас також можуть зацікавити новини: