Розповідаємо, чи завжди корисно підгортання картоплі і як його правильно проводити.
Навіть в регіонах-лідерах з картоплярства на полях і городах, як мінімум в половині випадків, а то й більше, можна побачити неправильно підгорнуту картоплю. Тобто витрачені власні сили або гроші на найманих робітників, а зробили або нічого, або ще гірше. Для початку розберемося, що таке підгортання картоплі, для чого воно здійснюється і що буде, якщо не підгортати картоплю.
В процесі підгортання земля набирається з міжрядь і насипається в рядки до основи стебел рослини. Площа поверхні на картопляному полі зростає після підгортання в 2-3 рази, таким чином, цей необхідний агротехнічний прийом значно збільшує осушуваність грунту.
Форма рядка після підгортання, якщо дивитися в розрізі, повинна бути наближеною до квадрату, і в жодному разі не конусоподібної, наближеної до трапеції. У другому випадку біля основи стебла залишається занадто мало грунту. Мало того, що верх вузького рядка починає посилено пересихати, так ще і його товщини не вистачає, щоб виконати основне призначення підгортання. А це - не тільки засипати картоплини землею, щоб вони не зеленіли (хоча і це теж потрібний момент). Головна користь від підгортання - щоб картопля випустила в землі якомога більше бічних пагонів, які називаються столони і на яких утворюються бульби.
Якщо верх рядка вузький, він швидко пересихає, а пускати столони в затверділу землю картопля не буде.
Важливо врахувати три необхідних для підгортання умови:
Важливо: для ранньостиглих сортів картоплі, таких як 40-денка, підгортання не застосовується. Така картопля дуже швидко виростає і дає врожай, і від того, що її засипати землею, толку буде небагато. Навіть якщо вона і пустить столони, на них встигне утворитися лише багато дрібних бульб. Вони не встигнуть вирости до нормального розміру, таку картоплю-горошок залишають хіба що на корм свиням. А що буде, якщо не підгортати картоплю більш тривалого дозрівання - грунт пересохне, картопля не пустить столони і урожай буде менше.
Дуже важливо: правильно насипати землю на верх рядка, досипаючи її безпосередньо до стебел. Стебла не будуть пускати столони до землі через ямку в 5 сантиметрів. Тому паростки картоплі після першого ж підгортання повинні виходити не з поглиблення нагорі рядка, а із землі, насипаної навколо стебел горбком.
Відразу після посадки підгортання проводити не потрібно, адже рослині доведеться пробиватися через набагато більш товстий шар грунту. Перше підгортання проводиться після появи сходів, друге - приблизно через два-три тижні, до цвітіння. Якщо кущі не тримають форму або з землі вилазять бульби, підгорнути картоплю можна і третій, і четвертий раз.
Поглиблення між рядками мають виходити не дуже глибокими, а самі рядки - широкими, щоб верх не пересихав. Вузькі високі рядки після підгортання будуть якщо не на шкоду, то й не на користь.
Також городники-початківці цікавляться, чи можна підгортати картоплю з головою. Цей спосіб потрібен, щоб захистити ранні посадки від заморозків, які ще можуть повернутися. Відразу після сходів бадилля засипають землею, якщо холода не пройшли, процедуру можна повторювати кілька разів.
Раніше УНІАН розповідав, як швидко позбутися цибулевої мухи - чудо-спосіб за 20 хвилин.