Що допомагає від цибулевої мухи / pixabay.com

Цибулева муха боїться як вогню такого органічного інсектициду, як тютюновий пил. Але при його застосуванні часто виявляється, що засіб не такий ефективний, як хотілося б. Чим полити цибулю від мух, щоб щезли за 20 хвилин після обробки, читайте в матеріалі.

Обробка землі від цибулевої мухи - підготовка

Згідно з порадами городників, щоб приготувати максимально ефективний засіб і нікотиноїди добре екстрагувалися з тютюнового пилу, потрібно додати в розчин луг. 

Поради з приготування настою:

Відео дня
  • На 10 л води потрібно 1 кг тютюнового пилу.
  • Для приготування ефективного розчину потрібно варити пил близько півгодини.
  • Як луг додається 1 чайна ложка на 10 л води гранульованого засобу для прочищення труб, до складу якого входить натрій.
  • Витрата розчину має становити не менш як 1 л на погонний метр, якщо проливати по рядах, і близько 10 л на 1 кв. м при обробці щільних посадок.

Якщо побоюєтеся використовувати гранульований луг, додайте для підлужування деревну золу: літрову банку золи потрібно проварити в декількох літрах води, відцідити, довести обсяг до 10 л і проварити в цьому зольному розчині 1 кг тютюнового пилу. Хоча досвідчені городники запевняють, що використання гранульованого лугу в потрібних пропорціях, всього 1 ч. л. на 10 л води, не завдає шкоди і добре себе зарекомендувало за роки практики.

Приготований ввечері розчин використовувати вранці - обприскувати або проливати, максимум він повинен стояти не більше доби.

Якщо планується обприскування, додайте в розчин 40-50 г натертого господарського мила, щоб поліпшити прилипальні властивості. Якщо проливаєте, використовуючи гранульований луг, золу і мило використовувати не потрібно.

Народний засіб від цибулевої мухи - пил, зола і сода

Популярний і такий спосіб боротьби з шкідником, як обпилювання. Для сухого способу обробки потрібно змішати тютюновий пил навпіл з золою із розрахунку 300 г пилу на 1 кв. м посадки і розсипати по грядках.

Ще допомагає сода від цибулевої мухи - в суміш тютюнового пилу і золи додають звичайну харчову соду з розрахунку 5 ст. л. на 1 кг пилу і 1 кг золи.

Як позбутися від цибулевої мухи в домашніх умовах - так само, як і на городі. Головне, дотримуватися пропорцій, навряд чи вам знадобиться для обробки 10 л розчину або 2 кг порошку. Щоб приготувати настій для кімнатних рослин, на 1 л води береться 100 г тютюнового пилу. 

Коли проводиться обробка землі від цибулевої мухи

Цибулева муха - це комаха розміром 6-7 мм, дуже схожа на кімнатну, зимує у вигляді лялечки в грунті. Перше покоління з'являється в кінці квітня - на початку травня і відкладає яйця на шийці кореня цибулі. Через 5-8 днів личинки вилуплюються і міцно вгризаються в цибулину. Їх довжина становить 6-8 мм, вони заляльковуються через 3 тижні.

Тому обробку потрібно проводити і відразу після посадки, і пізніше, оптимальна кількість - 2-3 рази за травень і червень. Друге покоління може з'явитися вже в першій половині липня.

Хімічна обробка землі від цибулевої мухи неможлива. Хороший результат в боротьбі з першим поколінням дає покриття рослин повстю. Результатом діяльності мух будуть гнилі цибулини. Уражені рослини негайно видаляйте. Уражені цибулини не можна викидати в компост!

До профілактичних заходів відноситься посипання вапном або доломітовим борошном, а також використання спеціальної сітки. З краю сітку потрібно присипати землею або ущільнити її іншим будь-яким способом, щоб запобігти проникненню під неї мух.

Біологічний захист: не винищуйте жужелиць. Вони харчуються, серед іншого, яйцями та личинками овочевих мух та інших дрібних комах. Ці жуки живуть на відкритому грунті, їх рідко можна побачити вдень. Вони ховаються в земляних щілинах або притулках з листя, тирси або стружки, під невеликими купками каменів. Найбільший ворог жужелиць - отрутні хімікати.

Раніше УНІАН розповідав, як позбутися дротяників - чим він небезпечний і як перемогти за допомогою народних засобів.

Вас також можуть зацікавити новини: