Розповідаємо, як правильно викопати і зберігати буряк.
Українці вирощують на своєму городі безліч культур. Дуже важливо розуміти, коли настав їхній час збирання. Вони мають встигнути дозріти, але при цьому бути в хорошому стані для подальшого зберігання.
Сьогодні розглянемо, як і коли викопувати столовий буряк. Раніше ми розповідали, коли викопувати часник.
Як пише Old Farmer's Almanac, у найближчі три місяці є лише кілька дат за місячним календарем для викопування підземних культур, зокрема, моркви і буряка. Це 14-15 серпня, 11-12 вересня і 17 жовтня.
Однак фази місяця не єдине, на що варто звернути увагу під час збирання врожаю.
На думку досвідчених садівників, ідеальним часом, коли викопувати буряки на зиму, є осінь. Такий вибір часу дасть змогу йому набрати максимальну кількість поживних речовин і смаку. Водночас не варто зволікати зі збором урожаю надто довго, адже можна потрапити на заморозки.
Кожен городник може самостійно розрахувати відповідний час для свого буряка. Якщо садили середньостиглий сорт, то відрахуйте з дня посадки три-чотири місяці, а якщо пізньостиглий, то - п'ять місяців (135-140 днів).
У першому випадку збирання врожаю припадає на серпень і початок вересня, а в другому - кінець вересня і середину жовтня.
Розібравшись, коли викопувати буряк, перейдемо до практичного боку питання. Для початку огляньте плоди. Якщо вони готові до збирання, то їхня верхня частина буде на поверхні, а нижнє листя пожовтіє і підсохне.
Зрізаємо листя і обережно підкопуємо буряк вилами. Дістаємо плоди і струшуємо з них землю. Потім їх потрібно викласти в місці, захищеному від дощу, щоб коренеплоди висохли.
Зберігати буряк потрібно в темному і холодному місці. Підійде холодильник, льох або засклений балкон. Важливо сильно не утрамбовувати буряк і залишити відстань між ящиками для вентиляції.
Дуже ефективним методом зберігання вважається занурення плодів у тирсу або пісок. Так, їх потрібно викласти шарами в ящик і пересипати сухою сумішшю на вибір. Це дасть змогу захистити їх від гниття.