Розповідаємо, коли викопувати зимовий часник в Україні і як потім зберігати.
Часник славиться своєю невибагливістю у догляді, проте дуже важливо підібрати правильно час, щоб його викопати. Це потрібно зробити вчасно - він має повністю дозріти.
Сьогодні розглянемо, коли потрібно викопувати часник, а також, як його правильно зберігати.
Його зазвичай садять восени, а час збирати врожай починається з середини липня і закінчується на початку серпня. Можна підглянути дати в місячному календарі:
У народі є кілька лайфхаків, як визначити, коли можна викопувати часник.
По-перше, варто придивитися до стрілки. На ній з'являється насіннєва коробочка. Коли вона лопне, можна збирати врожай.
По-друге, час викопувати, якщо нижнє пір'я висохло, а верхнє - пожовкло. Якщо, незважаючи на ці ознаки, все ще залишаються сумніви, то потрібно викопати кілька цибулин часнику. У зрілого коріння буде світло-сірим, а лушпиння - сухим і щільним.
Розібравшись, коли викопувати часник в Україні, важливо запам'ятати, як це зробити. Існує кілька правил:
Якщо є перезрілі або пошкоджені цибулини, їх потрібно відкласти окремо і використовувати насамперед.
Дуже часто плетуть коси з часнику, для зручнішого зберігання. Так його можна підвісити і забезпечити вентиляцію. Це запобіжить гниттю.
Щоб заплести коси, після збору врожаю важливо не пересушити стебла - вони мають залишатися досить гнучкими. Для початку можна взяти три головки часнику і почати плести, поступово додаючи ще стебла.
По завершенні необхідно зав'язати косу, щоб вона не розпліталася. Вивішуємо її в сухому, прохолодному місці з хорошою вентиляцією. Підійде горище або комора. Для використання потім можна зрізати часникові цибулини ножицями.