Кожен городник і запасливий господар має знати, чому картопля зеленіє в землі і як із цим боротися.
Картопля - один із найпопулярніших овочів, який вирощують і в промислових масштабах, і на дачних ділянках. Однак іноді буває так, що улюблений коренеплід зеленіє, причому, або просто в землі, або вже під час зберігання. УНІАН розібрався, чому картопля зеленіє і що з цим робити.
Не тільки у картоплі, а й у всіх культур із сімейства пасльонових, у складі є соланін. Він, в основному, міститься в ягодах і стеблах - у бульбах такої речовини найменше. Збільшується концентрація при потраплянні на картоплю сонячних променів у великій кількості, і тоді коренеплід стає небезпечним і для людини, і для тварин. Тобто, перша причина, чому зеленіє картопля в льосі - неправильне зберігання.
Також іноді дачники стикаються з іншою проблемою - під час викопування коренеплоду виявляється, що він зеленого кольору. Причина, чому картопля зеленіє в землі - неправильне підгортання. За правилами, потрібно сформувати якомога більшу купу ґрунту під кожним кущем, але якщо земля розмивається дощами, розвіюється вітрами або руйнується з інших причин, то сонячним променям простіше "дістати" бульби, які потім позеленіють.
Навіть якщо ви виявили "неліквідну" картоплю зеленого кольору, то одразу викидати її не в кожного підніметься рука. Саме в такій ситуації варто з'ясувати, чи можна обрізати зелену картоплю, а потім вжити її в їжу.
Існує думка, що 20 гр соланіну для людини - доза, яка спричинить сильне отруєння. Якщо перевищити кількість у 10 разів, то результат, найімовірніше, буде летальним. Отже, зелену картоплю їсти в жодному разі не можна.
Ми з'ясували, що небезпечна речовина соланін не руйнується під час термічної обробки, тому використовувати такий коренеплід у їжу заборонено. Але є інший варіант, що робити, якщо картопля позеленіла - її можна використовувати як посадковий матеріал.
На майбутньому врожаї це негативно не позначиться, зате такі бульби більш стійкі до різних захворювань і шкідників. Досвідчені садівники навіть стверджують, що у кущів, які проросли із зелених бульб, паростки з'являються швидше, ба більше, вони помітно яскравіші та міцніші, ніж у "товаришів" по культурі.