"Вітамінна бомба": дієтологи назвали 12 найкорисніших продуктів харчування

Дієтологи розповіли які продукти мають найбільшу концентрацію вітамінів, амінокислот та інших корисних речовин.

Фахівці зі здорового харчування розкрили список продуктів, які відрізняються високим вмістом корисних речовин. Ці продукти обов'язково повинні бути у вашому раціоні.

Морська капуста

Найвідоміша властивість морської капусти - це дуже високий вміст йоду, який необхідний для правильної роботи організму. Морська капуста підвищує працездатність і допомагає відновити сили, а також знижує ризики розвитку атеросклерозу, онкології та хвороб щитовидки. 

Селера 

Селера - справжній диво-продукт. Це один з найбільш корисних овочів. Селера відома багатим складом амінокислот, бору, кальцію, хлору, клітковини, ефірних масел, вітамінів А, Е, К і В. Цей продукт майже не містить калорій і зустрічається у великій кількості рецептів. Його рекомендують всім людям, які худнуть.

Гранат

Гранат - один з найбільш корисних і смачних фруктів. У складі граната знаходиться високий вміст різних мікроелементів і елагової кислоти, 15 амінокислот, калій, мідь і фосфор. Продукт підвищує апетит, знижує кислотність шлунка, зміцнює судини, нормалізує артеріальний тиск, сприяє кровотворенню.

Бразильський горіх

Це досить рідкісний і дорогий продукт, але неймовірно корисний. Багатий склад бразильського горіха включає жирні кислоти, антиоксиданти, мінерали, клітковину. Цей горіх покращує роботу імунної системи, знижує ризик виникнення серцевих, онкологічних захворювань, безпліддя і алергії.

Чорниця

 Читайте також10 звичок, через які ви не можете схуднутиКористь чорниці важко переоцінити. Чорниця покращує зір, пам'ять і уважність, уповільнює процеси старіння, регулює менструальний цикл у жінок, цілюще впливає на шкіру обличчя, зміцнює нігті і кістки. У складі цієї ягоди є марганець, клітковина, вітамін К, вуглеводи, калій, кальцій, фосфор і магній, натрій, мідь, залізо, вітамін С, В1, В6, Р і пантотенова кислота.

Лосось

М'ясо лососевих риб - ціле джерело корисних речовин. Лосось багатий магнієм, фосфором, вітаміном D і корисними жирними кислотами. Жирні кислоти омега-3, що у великій кількості містяться в лососі, уповільнюють процес старіння і зміцнюють кістки.

Банан

Банан відомий великим вмістом калію, вітамінів С, B6 і Е. Він регулює водний баланс, активізує роботу багатьох ферментів, покращує діяльність кишківника і серця. З'їдений банан миттєво бадьорить, дарує заряд енергії. Але переїдати цей фрукт не варто - він калорійний і сприяє набору ваги.

Кріп

Кріп корисний не тільки при вживанні листя, але також плодів і кореня. Кріп багатий на ефірні олії, залізо, кальцій, калій, вітаміни Р і В, флавоноїди. Кріп допомагає при циститі, ниркових і шлунково-кишкових захворюваннях.

Виноград

Виноград славиться високим вмістом клітковини, антиоксидантів, заліза, фосфору, вітаміну С, В, А і К, магнію і калію. Ягоди винограду зміцнюють стінки судин, знижують рівень холестерину. Виноград перешкоджає утворенню тромбів і сприяє їх розсмоктуванню. А також бореться з передчасним старінням шкіри. Екстракт кісточок винограду міститься в багатьох кремах для шкіри.

Фісташка

Фісташка може похвалитися не тільки приємним смаком, але і цілою купою корисних властивостей. У цих горіхах міститься рекордна кількість фітостеролу, який знижує рівень холестерину. Вони також багаті на лютеїн, вітаміни В6, А і Е, кальцій. Фісташки знижують ризик виникнення інфарктів і атеросклерозу, покращують зір і зміцнюють клітини нервової системи. Цей горіх дуже корисний для вагітних.

Помідор

Томати містять велику кількістю вітаміну С, калія, фоліатів і вітаміну К. Найвідоміша властивість помідорів - високий вміст лікопену. Цей антиоксидант знижує ризик серцевих захворювань і раку. Томати також знижують апетит і покращують настрій.

Абрикос

Абрикос містить багато бета-каротину, магнію, заліза, фолієвої кислоти, йоду, натрію, фосфору. Абрикоси швидко насичують, уповільнюють процеси передчасного старіння, зміцнюють роботу імунної системи, покращують обмін речовин. Сушений абрикос у вигляді кураги майже не втрачає корисних властивостей.