"Не бійтеся секонд-хендів. Бомж-стайл може мати стильний вигляд", - стиліст Андрій Попов

Інтерв'ю

Стиліст Андрій Попов в інтерв'ю УНІАН розповів, які модні тенденції будуть цієї весни, від яких речей варто навпаки відмовитися, а також про те, чи можна в секонд-хенді знайти стильні речі і створити круті образи.

Андрію, розкажіть, які головні тренди будуть навесні 2024?

Насправді, зараз складно говорити саме про тренди, тому що частіше говорять про fashion core, так звані, швидкоплинні тренди. Це міні-тенденції, які приходять і йдуть.

Про весну 2024 можна сказати, що більш популярними будуть кольори, а не форми і фасони. Незважаючи на те, що колір року Peach Fuzz (персиковий пух), стилісти більше схиляються до темно-вишневого і оливкового кольорів. Наприклад, на початку зими на піку популярності був total red, але зараз більше віддають перевагу іншим відтінкам.

Якщо говорити про силуети, то в тренді будуть більш жіночні, підкреслена лінія талії, відсилання до діорівського new look.

По взуттю - зручне, на низькому ходу. Я б рекомендував звернути увагу на балетки.

Які п'ять речей обов'язково повинні бути в гардеробі кожної модниці цієї весни?

Номер один - великий палантин або шарф. По-друге, маленька трикотажна шапочка, схожа на плавальну. По-третє, я б радив придбати приталений жилет, який підкреслить жіночність. Також варто звернути увагу на кольорові колготки, але не червоні, як я вже говорив. І ще один тренд - рукавички за поясом. Він може бути середньої ширини. Такий пояс ідеально поєднується з пальто або навіть пуховиком. А головний плюс в тому, що ви не втратите свої рукавички.

Ви сказали, що в моду повертаються балетки, які ми кілька років не бачили і не чули. Якось про них всі забули. Чому зараз вони знову в тренді?

Мода циклічна, і те, що стосується балеток, зараз в цілому підйом у всьому світі. Чомусь люди почали цікавитися балетними елементами. Кілька сезонів тому були популярні балетні пачки, тому чи не на кожній модниці можна було побачити сукню або спідницю такого фасону. 

Я б не говорив, що це саме тенденція, я б назвав це кором. Балетки, насправді, дуже зручні. А зараз дизайнери експериментують з різними матеріалами - шкіра, штучна шкіра, замш, тканинні балетки.

До слова, ще один кор, який прийшов до нас з осені - вовняні шкарпетки під балетки. Навіть Prada випустила колекцію з таким трендом. При цьому їх можна комбінувати не тільки з балетками, але і з босоніжками.

Цікаво... Раніше багато сміялися над шкарпетками під босоніжки, а зараз це стало мегапопулярним...

Насправді, цьому тренду вже років 5. Завдяки шкарпеткам, взуття не натирає ноги. Плюс до всього в вовняних шкарпетках тепло, а яскраві кольори піднімають настрій навіть в найбільш похмуру погоду.

Давайте трохи поговоримо про джинси. На які моделі варто звернути увагу?

Слава Богу, низька посадка з 90-х не прижилася, тому популярною буде висока. Також варто звернути увагу на широкі джинси, джинси-кльош, але в межах розумного. В тренді залишаються джинси-баггі, укорочені джинси і потертості. Що стосується останнього, то чим більше - тим краще.

Зовсім скоро дівчата знімуть затишні і теплі спортивні костюми і почнуть одягати сукні. Які будуть в тренді?

Я б віддав перевагу жіночним силуетам, посиленій лінії плеча, натуральній тканині - юавовна, шовк, льон, трикотаж. Що стосується принта, то в моді залишається квітковий і горох. 

Які речі, на вашу думку, мають дорогий вигляд?

Я завжди кажу, що максимально дорогий вигляд має природність. Якщо говорити саме про речі, то вони повинні бути без якихось видимих дефектів. Наприклад, якщо у вас є якісний вовняний светр, то він повинен бути без катишків, без налиплих волосків. 

Не менш актуальними і дорогими будуть офісні костюми - брюки-сигарети і приталений піджак, а не оверсайз. І, звичайно, аксесуари. 

Що ви можете порадити при виборі аксесуарів?

Ультрамодними будуть або дуже маленькі, або дуже великі сумки, класична стримана форма годинника, браслети і сережки з перлами. До речі, ще в минулому році перли стали трендом. Вони підходять під все - як під класичний одяг, так і під спортивний. 

А ланцюги залишаються в моді?

Не особливо, але якщо у вас street look або анімалістичний, то можуть бути ланцюги. Але в цілому від них варто відмовитися на користь знову-таки перлів. 

Перша леді України Олена Зеленська вже давно стала іконою стилю в нашій країні. А зараз їй на п'яти наступає дружина екс-головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного - Олена. Як ви оцінюєте стиль цих жінок?

У Олени Залужної дуже стриманий класичний стиль. Мені найбільше подобається те, що 90% гардероба і Олени Залужної, і нашої першої леді Олени Зеленської складається з українських брендів. 

Що стосується Зеленської, то я б не сказав, що її стиль дуже змінився за час війни. Він, скоріше, став більш продуманим. Можливо, стиліст, який займається її одягом, більше вкладається в речі, які поза трендів. Він підкреслює її стиль і індивідуальність.

Ті речі, які є у першої леді, можна комбінувати і з іншими, створювати нові капсули. Тобто це дуже правильно і продумано. Зі стилістичної точки зору, до жодного виходу Зеленської причепитися неможливо.

Давайте тепер визначимо головні антитренди весни.

Низька посадка, яка була дуже популярною минулої весни, обтислі силуети і стрип-платформи. 

Не всі українці можуть дозволити собі дорого одягатися. Дайте пораду, як економити на речах.

Є проста формула. Наприклад, вам потрібні джинси. Вони коштують 3000 гривень. Ви думаєте, скільки разів ви їх одягнете. Припустимо, 20 разів за місяць. У рік це виходить 240 разів. Тепер ділимо вартість речі на кількість виходів. Виходить - майже 13 гривень за один вихід. При цьому якісні джинси прослужать вам дуже довго.

А якщо стоїть питання у виборі вечірньої сукні за 3000 гривень, яку ви одягнете один або два рази, то зрозуміло, що від такої покупки можна утриматися.

Тобто я б витрачав гроші на повсякденні речі, які ви будете носити найчастіше.

Не секрет, що серед молоді є любителі секонд-хенду. Я неодноразово чула, що там можна знайти просто скарб, а не річ. Що ви думаєте з цього приводу?

Дійсно, так і є. Але на це потрібен час, тому що так відразу щось стильне підібрати - дуже складно. До того ж це бюджетно. 

Цікаво, що вже давно є такий тренд, який називають бомж-стайл. І якщо ви хочете спробувати впровадити такий образ в своє життя, то секонд-хенд вам в цьому допоможе. Не варто лякатися назви цього стилю, тому що, насправді, він комфортний в носінні, не сковує рухи, досить часто має стильний вигляд. В цілому він з'явився як антагонізм вилізаним і дорогим "лукам".