Рідкісне явище: біля узбережжя Мумбаї пронісся водяний смерч

Метеорологічний департамент Індії вважає подію рідкісним явищем.

Біля узбережжя Мумбаї, Індія, 5 жовтня з'явився водяний смерч. Метеорологічний департамент Індії назвав його рідкісним явищем, тому що він з'явився недалеко від узбережжя.

Про це пише The Watchers.

Читайте такожПотужний шторм "Алекс" накриє Францію та принесе в Альпи сніг

"Це явище являє собою торнадо, коли воно відбувається над сушею, а над морем воно стає водяним смерчем. Воно може відбуватися над річкою, великим ставком і над океаном. У сезон дощів, коли є конвективні хмари, це може відбуватися у прибережних районах", - сказав генеральний директор МДІ Мрутюнджай Мохапатра.

Довідка УНІАН. Конвективні хмари утворюються висхідними потоками повітря (конвекція). Вони формуються за рахунок нерівномірного нагріву поверхні землі і підйому більш теплих повітряних мас вгору.

Водяний смерч - воронкоподібний вихор повітря і води, що утворюється над поверхнею великої водойми і з'єднаний з купчастою хмарою. За своєю природою подібний звичайному смерчу. Найчастіше зустрічається в тропічних широтах. Водяний смерч існує всього 15-30 хвилин, невеликий у діаметрі (від 5 до 200 м), швидкість руху і обертання нижче в два-три рази, ніж у класичного смерчу, не зобов'язаний супроводжуватися ураганним вітром.

Водяний смерч на пляжі в Сицилії

У середу, 5 серпня, в комуні Чефалу на півночі італійського острова Сицилія пронісся водяний смерч.

Він вийшов на берег і на пляжі підняв у повітря велику кількість піску, викликавши паніку серед відпочиваючих.

Відзначається, що смерч не завдав істотної шкоди.