Байден заявив про "просту істину" щодо Криму

За словами президента США, Штати ніколи не визнають Крим російським.

Влада США ніколи не визнає суверенітет Росії над Кримом та підтримуватиме Україну.

Про це повідомляється в заяві президента Сполучених Штатів Джо Байдена, опублікованій на сайті Білого дому у п'ятницю, 26 лютого, з нагоди Дня спротиву російській окупації Криму.

«Сім років тому Росія порушила міжнародне право, норми, за якими сучасні країни взаємодіють одна з одною, а також суверенітет і територіальну цілісність сусідньої України, коли вторглася до Криму.
Сьогодні Сполучені Штати продовжують підтримувати Україну, її союзників і партнерів, як це було із самого початку конфлікту. У цю похмуру річницю ми підтверджуємо просту істину: Крим — це Україна», — йдеться в заяві.

Байден запевнив, що США не підтримують зараз і ніколи не підтримають анексію півострова Росією.

Читайте такожУ Зеленського назвали ключові інструменти деокупації Криму«Ми будемо разом з Україною протистояти агресивним діям Росії. Ми продовжимо роботу з притягнення Росії до відповідальності за її зловживання та агресію в Україні. Ми також продовжимо шанувати мужність і надію Революції Гідності, в якій український народ зіткнувся з вогнем снайперів та силовиків на Майдані, вимагаючи нового початку для своєї країни», — заявив президент США.

Він зазначив, що Сполучені Штати підтримують тих, хто прагне до мирного, демократичного і квітучого майбутнього своєї країни.

Окупація Криму Росією

  • Сьогодні в Україні відзначається День спротиву окупації Криму. Президент Володимир Зеленський заявив, що звільнення півострова — спільне завдання для світової спільноти, яка об'єднується на майданчику «Кримської платформи».
  • Також глава держави підписав указ про окремі заходи, спрямовані на деокупацію і реінтеграцію Кримського півострова.
  • Росія окупувала український Крим, ввівши на півострів своїх військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року у Кремлі був підписаний так званий договір про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії. Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.