Байден запропонував Путіну провести зустріч у третій країні

Президенти США та РФ провели телефонну розмову на гострі теми.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден запропонував президенту Російської Федерації Володимиру Путіну найближчими місяцями провести двосторонню зустріч.

Читайте такожУ Зеленського хочуть, щоб США розмістили в Україні ЗРК Patriot

Про це йдеться у заяві Білого дому за підсумками телефонної розмови президентів США і РФ.

Президент США підтвердив свою мету - побудову стабільних і передбачуваних відносин з РФ відповідно до інтересів Сполучених Штатів.

Також Байден запропонував провести саміт у третій країні у найближчі місяці для обговорення усього спектру питань, з якими стикаються Сполучені Штати і Росія.

Розмова Байдена та Путіна

  • Президент США Джозеф Байден сьогодні провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. 
  • Байден підкреслив непохитну прихильність США суверенітету і територіальної цілісності України. Він висловив занепокоєність російськими військовими приготуваннями на кордоні з Україною і закликав до деескалації.
  • Крім того, сторони обговорили зусилля щодо забезпечення стратегічної стабільності та контролю над озброєннями, з упором на договір щодо обмеження стратегічних наступальних озброєнь СНО-III (New START Treaty).

Договір СНО-III - New START

  • У лютому 2021 року США і Росія продовжили на 5 років дію договору New START. Документ було підписано у Празі у 2010 році на той момент президентом США Бараком Обамою і президентом РФ Дмитром Медвєдєвим.
  • Договір встановлює ліміт на кількість розгорнутих ракет і бомбардувальників у кількості 700 одиниць і ядерних боєголовок у кількості не більше 1550.