Через нелегальну торгівлю сигаретами бюджет втрачає 22 млрд грн в рік – нардеп

Нелегальна торгівля сигаретами призводить до бюджетних втрат на суму близько 22 млрд грн на рік, за цю суму можна придбати 279 танків, 560 БТР або 136 байрактарів, написав у своєму телеграм-каналі народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Згідно з останніми звітом Kantar, станом на лютий 2023 року нелегальний ринок тютюнових виробів оцінювався в 20,2%, у лютому 2019 цей показник був лише 5,6%.

Головну частку нелегального ринку складає продукція маркована для "duty-free" - 10,8%, підробки - 7,9%.

Близько 83% підробленої продукції становлять бренди міжнародних тютюнових компаній.

"Наступного разу коли вам будуть розповідати деякі представники влади "що грошей немає", спитайте чомунаші правоохоронці нічого не роблять, щоб закрити цю історію з нелегальним обігом", - зазначив Ярослав Железняк.

Глава Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової і митної політики, народний депутат (фракція"Слуга народу") Данило Гетманцев також звернув увагу на нові дані Kantar під час зустрічі з Американського торговельною палатою.

"Дуже посумували через чергові жахливі цифри від Kantar. 20,2% тіньового ринку. Ситуація продовжує погіршуватисяпопри зменшення нелегальної частки восени 2022 р. Очевидно, що вина за ситуацію, що склалася, переважнолежить на правоохоронцях не здатних цю проблему вирішити", - заявив Данило Гетманцев.