Екс-нардеп Онищенко повідомив про смерть мами, яка була фігуранткою "газової справи"

Матері Онищенка Інесі Кадировій інкримінували п'ять кримінальних статей.

Колишній народний депутат Олександр Онищенко повідомив про смерть матері Інеси Кадирової, яка була однією з ключових фігуранток його кримінальної справи про газову злочинну схему.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook у суботу, 3 липня.

"Я втратив найближчу мені людину. Померла моя мама. Нехай душа її упокоїться з миром", - зазначив Онищенко.

Що відомо про матір Олександра Онищенка

Національне антикорупційне бюро оголосило Кадирову в розшук у 2016 році. Їй інкримінували п'ять кримінальних статей: створення злочинної організації, вчинення злочину за змовою, заволодіння і розтрата майна, створення фіктивного підприємництва і відмивання грошей в особливо великих розмірах. Жінці загрожувало до 15 років в'язниці.

Кадирову затримали 25 липня 2019 року в аеропорту "Бориспіль", їй було обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

На суді вона заявила, що їй не соромно перед дітьми та онуками. "Що стосується газу, я в цьому нічого не розумію, ні в чому не розбираюся. Ніколи не пхала туди ніс", - сказала вона.

1 серпня 2019 року матір Онищенка відпустили під особисте зобов'язання.

Читайте такожНа кордоні з Росією затримали фігуранта "газової справи" Онищенка

"Газова схема" Онищенка

  • За даними НАБУ, Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через "псевдобіржі", що завдало державі понад 1,613 млрд грн збитків.
  • 5 липня 2016 року, коли нардеп вже перебував за кордоном, Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.
  • 29 листопада 2019 року Онищенка затримали і посадили під варту в Німеччині. Там він, за рішенням німецького суду, очікував на рішення про екстрадицію до України. Німецький суд відмовив у екстрадиції Онищенка в Україну. При цьому йому відмовили у політичному притулку і попросили покинути країну.