Голову Окружного адмінсуду Вовка та його колег викликали до НАБУ на слідчі дії

Суддів підозрюють у створенні злочинної організації для поширення впливу на судові органи.

Голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, його заступника Євгена Аблова та ще двох суддів викликають до Національного антикорупційного бюро України для участі у слідчих діях.

Читайте такожВища рада правосуддя відмовилася відсторонити від судочинства скандального суддю Вовка

Відповідні повістки про виклик розміщені на сайті НАБУ.

Суддів викликають "для участі у проведенні слідчих (розшукових) та процесуальних дій як підозрюваних, вручення процесуальних документів тощо в рамках проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні №52019000000000522 від 21.06.2019".

Зокрема, Вовка викликають на 11:00 9 та 12 жовтня, Аблова - на 11:30 9 та 12 жовтня, суддів Ігоря Погрібніченка - на 12:00 9 та 12 жовтня, Володимира Келеберду - на 12:30 9 та 12 жовтня.

Справа ОАСК

  • Як повідомляв УНІАН, 17 липня відбулися обшуки в ОАСК, а також у Державній судовій адміністрації (ДСА). Потім детективи НАБУ пред'явили підозри у створенні злочинної організації і захопленні влади голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом суддям і керівникові ДСА Зеновію Холоднюку.
  • Пізніше цю інформацію підтвердили в НАБУ і зазначили, що триває процес вручення підозр ще 4 особам.
  • За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, 12 осіб на чолі з головою ОАСК діяли в рамках злочинної організації, яка мала на меті захоплення держвлади шляхом встановлення контролю над ВККС, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі. Також НАБУ оприлюднило записи розмов нібито цих суддів.
  • У САП стверджують, що ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і ділових кіл.
  • Пізніше Вовк і голова ДСА Холоднюк заявили, що їм не вручали повідомлення про підозри.
  • 11 серпня у НАБУ заявили про оголошення у розшук сімох фігурантів у справі про можливе захоплення держвлади влади керівництвом ОАСК. Йшлося про Вовка, Володимира Келеберду, Ігоря Качура, Миколу Сіроша, Ігоря Погрібніченка, Олексія Огурцова, Сергія Остапця.
  • 12 серпня в Окружному адмінсуді Києва запевнили, що оголошені в розшук судді - на робочих місцях.
  • 1 вересня ВРП відмовилася відсторонити від здійснення судочинства голову ОАСК Вовка.
  • Також ВРП повернула генпрокурору три клопотання про тимчасове відсторонення суддів ОАСК і ще два відмовилася задовольнити. Рішення ВРП стосуються заступника голови ОАСК Аблова, суддів Погрібніченка, Огурцова, Качура та Келеберди.
  • 1 жовтня ВАКС відсторонив Хололюника від посади.