Зеленський заявив, що незадоволений форматом Мінських угод

Президент Володимир Зеленський також наголосив, що ніхто не може впливати на зміну Конституції, крім народу України.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що йому не подобаються Мінські домовленості, але вони необхідні для діалогу.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню Politico Europe, текст якого наводить прес-служба Офісу президента, відповідаючи на запитання щодо вимог внести змінити до Конституції в частині особливостей місцевого самоврядування в ОРДЛО.

"Я особисто незадоволений тим форматом "Мінська" й послідовністю та формулюванням деяких пунктів, які були підписані. Я особисто повністю незадоволений саме складом цього формату. Це єдиний формат, у якому ми сьогодні працюємо, щоб був діалог, який, я впевнений, приведе до повернення територіальної цілісності", - вважає він.

Разом з тим Зеленський зазначив, ніхто не може впливати на зміну Конституції України, крім народу України.

Читайте також"Дуже багато змін відбулося": секретар РНБО оцінив актуальність Мінських угод

"Коли ми говоримо про один із пунктів "Мінська" - надання особливого статусу чи зміни до Конституції, про які, як ви кажете, говорили Макрон і Путін, я відверто кажу, що ті деталі, які цей пункт передбачає, - регулює зміни Конституції згідно з децентралізацією. Ми змінюємо децентралізацію, голосуємо важливий законопроект, і тоді ці зміни до Конституції надають ті можливості Донбасу, яких вони потребують", - заявив він.

На переконання глави Української держави, основне - це функціонал того чи іншого пункту Мінських домовленостей.

"Функціонал цього пункту передбачає саме таке рішення, і це найголовніше. Ніхто не може впливати на зміну Конституції України, крім народу України. Це передбачається тільки в такому форматі", - зауважив він.

Мінські угоди: що про них відомо

  • 12 лютого 2015 року в Мінську відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента Франції Франсуа Олланда, канцлера ФРН Ангели Меркель і президента РФ Володимира Путіна.
  • За підсумками переговорів було затверджено Комплекс заходів, спрямованих на імплементацію Мінських домовленостей, досягнутих у вересні 2014 року. Крім того, прийнята декларація лідерів України, Франції, Німеччини і РФ в підтримку цих заходів.
  • Серед іншого, домовленості, досягнуті «нормандською четвіркою», передбачають припинення вогню на сході України, відведення всього важкого озброєння з української території. Також передбачений обмін і звільнення всіх заручників, а також проведення місцевих виборів на Донбасі.
  • Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук переконаний, що Мінські угоди не вдасться виконати через різні позиції України та Росії.
  • Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном заявив, що Україна "по-своєму трактує" Мінські угоди і "вибірково підходить до взятих на себе зобов'язань".