Кулеба виступив за регулярні зустрічі міністрів "нормандської четвірки"

Засідання Тристоронньої контактної групи і контакти зовнішньополітичних радників лідерів країн відбуваються регулярно, а контакти між міністрами з якогось моменту стали спорадичними, заявляє Кулеба.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступає за регулярність контактів глав МЗС країн «нормандського формату».

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожСтало відомо, про що міністри "нормандської четвірки" говоритимуть на саміті 30 квітня

Кулеба заявив, що дуже хотів би, щоб розмови міністрів закордонних справ у «нормандському форматі» стали регулярними, «щоб вони не відбувалися, як Великдень, раз на рік у трьох версіях різних календарів, але щоб ми мали регулярний контакт». «Щоб була відновлена та логіка, яка була з самого початку, з 2014 року закладалася в інституційний механізм припинення російської агресії проти України, коли існує «нормандський формат» на рівні лідерів, де ухвалюються принципові стратегічні рішення, є формат міністрів закордонних справ, які мають регулярно оцінювати динаміку процесу і надавати відповідний імпульс або вносити корективи, є механізм зовнішньополітичних радників, які також перебувають в контакті та напрацьовують певні рішення, і є механізм Тристоронньої контактної групи, який вже безпосередньо займається остаточним узгодженням рішень, пропрацюванням всіх деталей та забезпеченням їх виконання», - сказав Кулеба.

За його словами, засідання ТКГ і контакти зовнішньополітичних радників лідерів країн відбуваються регулярно, а контакти між міністрами з якогось моменту стали спорадичними.

На думку Кулеби, це неправильно. «Ми маємо відновити цілісність усього механізму, щоб усі елементи працювали на максимальну потужність з метою встановлення миру в Україні та припинення окупації наших територій», - наголосив він.

«Я б хотів, щоб ми вийшли на формат, щоб між ТКГ і форматом чотирьох міністрів був встановлений більш тісний операційний зв’язок, щоб ТКГ за результатами своїх засідань інформувала міністрів про те, що відбувається на засіданнях – які рішення досягаються, які не досягаються. Це дозволить міністрам більш оперативно реагувати на динаміку подій і, відповідно, штовхати процес вперед», - підкреслив Кулеба.

На його переконання, відновлення цілісного «нормандського механізму» в усіх його складових є важливим елементом досягнення миру в Україні.

Як повідомляв УНІАН, розмова по відеозв'язку міністрів закордонних справ країн «нормандського формату» (Україна, Німеччина, Франція та РФ) попередньо запланована на 30 квітня.