REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що на запланованій відеоконференції глави МЗС країн «нормандського формату» оцінять стан реалізації досягнутих лідерами «нормандської четвірки» домовленостей в Парижі, спробують встановити причини стагнації мирного процесу та розроблять рішення, необхідні для вирішення проблем, щоб надати імпульс роботі Тристоронньої контактної групи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожНові домовленості у Мінську: Зеленський відповів, чи відкликатиме підписи Єрмака та Кучми під протоколом з бойовиками

Відео дня

«Відеоконференція відбудеться в цей четвер, 30 квітня, будуть усі чотири міністри закордонних справ, я дякую їм всім за те, що вони погодилися взяти участь в цьому заході», - сказав Кулеба.

За його словами, необхідність у спілкуванні міністрів країн «нормандського формату» вже «давно назріла».

«Ми бачимо, що рішення «нормандського» Паризького саміту пробуксовують, і нам потрібно надати імпульс на шляху до їх виконання, щоб відкрити шлях до наступного саміту (лідерів країн «нормандського формату» - УІНАН) у Берліні, де потрібно буде досягати нових домовленостей і рухатися шляхом до припинення війни, до деокупації українських територій і, зрештою, до припинення російської агресії загалом», - підкреслив Кулеба.

«Основна мета цієї зустрічі – по-перше оцінити те, що вже було зроблено з моменту Паризького саміту і до цього четверга. На думку української сторони, з позитиву можна відзначити лише обміни і повернення незаконно утримуваних громадян, які відбувалися.

Друге: спробувати - і це напевно буде найскладніша частина розмови – встановити причини, чому на інших напрямах, з інших питань у нас відбувається стагнація.

І третє – це напрацювати якісь нариси рішень для наявних проблем і надати імпульс Тристоронній контактній групі, щоб вона безпосередньо опікувалась розробкою детальних рішень та їх імплементацією», - заявив міністр.