"Особливий статус" для всього Донбасу: Аваков жорство відреагував на скандальну заяву Фокіна

Міністр закликав пам’ятати про те, що за кожен клаптик української землі на Донбасі загинули тисячі українських солдатів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголошує, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо «особливого статусу» для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

«Жоден наш солдат не має гинути через недолугі політичні спекуляції. Тому заява представника України у ТКГ Фокіна про загальну амністію та особливий статус для всієї території Донбасу є провокативною і не відповідає національним інтересам», - сказав Аваков.

Міністр закликав пам’ятати про те, що за кожен клаптик української землі на Донбасі загинули тисячі українських солдатів.

Скандальна заява Фокіна: що він запропонував

  • Перший заступник голови української делегації на переговорах у Мінську, екс-прем’єр-міністр Вітольд Фокін в інтерв’ю виданню «Страна» заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не лише їх окупованій частині.
  • Про свою позицію щодо особливого статусу Фокін заявив, відповідаючи на запитання про амністію бойовиків. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які мають бути розслідуванні, а винні мають понести покарання.
  • Також він зауважив, що готовий їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації на переговорах у Мінську щодо Донбасу Леонід Кравчук.

Фокін у мінській ТКГ: що було раніше

  • 30 липня президент Володимир Зеленський призначив Леоніда Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську.
  • 4 серпня Кравчук заявив, що Вітольду Фокіну запропоновано посаду "координатора комунікацій всіх сторін" у складі ТКГ.
  • 18 серпня Фокін офіційно увійшов до складу переговорної групи.