ДБР не знайшло порушень у розслідуванні справи Порошенка про розпалювання міжрелігійної ворожнечі

На думку керівника ДБР Олександра Соколова, скасування реєстрації УПЦ КП повинно розглядатися у рамках адміністративного або цивільного судочинства.

Слідство не знайшло порушень при розслідуванні справи щодо п'ятого президента України Петра Порошенка про нібито «розпалювання міжрелігійної ворожнечі» при створенні Православної церкви України.

Як йдеться у повідомленні на сайті Державного бюро розслідувань, про це під час брифінгу заявив в.о. директора ДБР Олександр Соколов.

Зокрема, за словами його, у рамках досудових розслідувань ДБР не оспорювались та не перевірялись питання отримання Україною томосу про автокефалію.

Читайте такожПорошенко перед мітингом своєї партії полетів до Туреччини на чартері за 15 тисяч євро – ЗМІ

Як пояснив Соколов, кримінальне провадження, на яке у своїх публічних заявах посилався Порошенко, насправді стосувалося не томосу, а скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату. Воно було зареєстроване на підставі рішення суду ще за керівництва Романа Труби і наразі закрито.

«Вказане провадження було відкрито за заявою вірян цієї громади і порушувало питання, що вони позбавлені можливості вільного користування храмами цієї громади. Після проведення досудового розслідування, оцінки всіх можливих фактів й проведення всіх необхідних розшукових дій ця справа наразі закрита. Слідчими не встановлено ознак кримінального правопорушення, яке підпадає від статтю 161 Кримінального кодексу України, а саме порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань», - зауважив Соколов.

На його думку, скасування реєстрації УПЦ КП повинно розглядатися у рамках адміністративного або цивільного судочинства. Соколов також застеріг публічних діячів від політизації роботи ДБР та спекуляцій на релігійні теми.

«ДБР діє виключно в межах чинного законодавства і не втручається у питання релігії. З цього приводу нами проведені консультації з представниками різних релігійних громад, до яких доведено позицію державного бюро розслідувань», - резюмував Соколов.

Читайте такожРосія хоче вийти з переговорів щодо Донбасу на рівні радників: в Офісі президента відреагували

Як повідомляв УНІАН, 18 червня екс-президент України, народний депутат Петро Порошенко заявив, що проти нього порушено ще одну справу - за розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

«Виявляється, вони порушили проти мене ще одну справу. Називається вона «За розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання томосу і створення Православної церкви України», - сказав він.

Порошенко назвав порушені проти нього справи «дрібною помстою закомплексованих людей» і запевнив, що не боїться нинішньої влади.

У Державному бюро розслідувань повідомили, що справу відкрито 6 листопада 2019 року. СБУ почала розслідування за заявою вірян Київського патріархату УПЦ на незаконні дії ряду вищих посадових осіб, які вчинили дії, направлені на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ. В подальшому СБУ передала справу для розслідування до ДБР.

19 червня у Православній церкві України заявили, що розцінюють справу про «розпалювання міжрелігійної ворожнечі» при створенні ПЦУ як ганебну і цинічну спробу тиску та перешкоджання розбудови церкви, процесу міжнародного визнання та свободи волевиявлення релігійних громад.

У ПЦУ вважають, що сам факт початку слідства з надуманого приводу, й особливо те, що воно не було закрите, а нібито триває вже понад 8 місяців, ставши публічно відомим лише зараз, є «ганебною і абсурдною спробою тиску на Православну церкву України, здійснюваною в інтересах противників її становлення і розвитку, в тому числі тих, хто має свій керівний центр у сусідній країні-агресорі».

ПЦУ закликає тих, хто залучений до політично мотивованого переслідування, «пам’ятати про особисту відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями».