Зеленський порадив Лукашенку провести повторні президентські вибори

За словами президента України, це міг би бути вихід із ситуації, що склалася.

Президент України Володимир Зеленський висловив переконання, що Олександру Лукашенку слід протягом місяця провести повторні президентські вибори в країні за участю міжнародних спостерігачів.

Читайте такожЛукашенко заявив, що розбереться з протестувальниками "найближчими днями"

Про це президент України заявив в інтерв'ю Euronews.

"Уявімо, що я впевнена людина. Я впевнений у виборі народу. Як я можу всіх заспокоїти? Я б точно сказав: "Протягом місяця буде нове голосування. І я беру участь в нових виборах. Хто ще хоче брати участь - вперед", - сказав Зеленський.

Як би діяв Зеленський

Він зазначив, що на ці вибори необхідно запросити усіх міжнародних спостерігачів. "Я б сказав народу Білорусі: "Будь ласка, вибирайте, кого хочете". І після цього результату більше не буде питань. Я впевнений в цьому", - додав він.

"Якщо Лукашенко переміг - він переміг. Якщо виграє хтось інший, то це хтось інший, але всі б заспокоїлись, все було б, без крові, це було б справедливо та увійшло б в історію", - переконаний президент.

Що цьому передувало

  • 9 серпня в Республіці Білорусь відбулися президентські вибори.
  • 14 серпня ЦВК оголосила остаточні їхні результати. За Олександра Лукашенка проголосували 80,1%, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, сталися сутички із силовиками, розгорілася політична криза.
  • Від Лукашенка вимагають піти у відставку, в містах проходять наймасовіші в пострадянський час акції протесту, робітники ключових промислових підприємств оголосили страйк.
  • За даними МВС Білорусі, було затримано близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні та домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • Також Лукашенко доручив МЗС попередити лідерів окремих країн ЄС та України "про відповідальність за розпалювання заворушень".