Безумовне повернення Росії в ПАРЄ підірвало довіру до Асамблеї - МЗС України

Раніше постійний представник України Борис Тарасюк заявив, що РФ заборгувала майже 9 млн євро, які мала сплатити до бюджету Ради Європи.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголошує, що безумовне повернення делегації Російської Федерації до сесійної зали ПАРЄ підірвало довіру до Асамблеї.

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України, Кулеба провів телефонну розмову з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич.

Зокрема, співрозмовниця детально поінформувала главу МЗС України про результати свого робочого візиту до Москви, який відбувся 19-20 жовтня.

Читайте такожУкраїна єдина в Раді Європи голосувала проти виведення Росії з-під санкцій

Своєю чергою, Кулеба вчергове підкреслив, що "безумовне повернення делегації РФ до ПАРЄ спричинило кризу довіри в рамках Організації, підірвало довіру до ПАРЄ в Україні та Європі загалом".

Сторони також обговорили перспективи подальшої взаємодії між Україною і Радою Європи.

Росія в ПАРЄ: що було раніше

  • У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.
  • У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.
  • 25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій.
  • 26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без введення будь-яких санкцій. Це дозволило Росії повернутися до сесійної зали Асамблеї і вона відновила сплату внесків.
  • 22 жовтня постійний представник України Борис Тарасюк заявив, що Російська Федерація заборгувала майже 9 мільйонів євро, які мала сплатити до бюджету Ради Європи.