Ситник порушує закон, ігноруючи рішення КС про незаконність його призначення - нардеп

На думку депутата, директор НАБУ фактично самовільно привласнив владні повноваження.

ДБР має розслідувати невиконання Артемом Ситником рішення Конституційного Суду України про незаконність його призначення на посаду директора НАБУ.

Про це йдеться в заяві народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Іллі Киви, оприлюдненій на сього сторінці в соцмережі Facebook.

«28 серпня Конституційний Суд України прийняв рішення про неконституційність указу Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ. З огляду на те, що правові підстави у вигляді акту про його призначення перестали існувати, він не має права здійснювати повноваження директора НАБУ з моменту прийняття відповідного рішення КСУ. Однак Ситник, знаючи достовірно про таке рішення суду, не вчинив жодних дій для виконання рішення суду і завершення свого перебування на посаді, навіть навпаки - він продовжив називати себе директором НАБУ і здійснювати дії по виконанню повноважень, чим умисне не виконує рішення суду», - йдеться в документі.

Ілля Кива підкреслює, що Артем Ситник фактично самовільно привласнив владні повноваження і звання службової особи.

«Після втрати повноважень, ігноруючи те, що директор несе відповідальність за діяльність НАБУ, зокрема, законність здійснюваних оперативно-розшукових заходів, досудового розслідування, дотримання прав і свобод осіб, А.Ситник продовжив організовувати роботу НАБУ. Він також продовжує видавати накази, розпорядження, доручення, які є обов'язковими для виконання співробітниками НАБУ, займається питаннями щодо заохочення та дисциплінарних стягнень стосовно працівників НАБУ, а також видає дозволи на використання коштів фонду спеціальних оперативно-розшукових і слідчих дій НАБУ. Він має доступ до держтаємниці», - зазначає нардеп.

При цьому він підкреслює: «Все вищевикладене свідчить, що в діях Ситника містяться ознаки злочинів, передбачених ст.382 КК України (невиконання судового рішення) і ст.353 КК України (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи). Прошу вас внести відомості в ЕРДР і розпочати кримінальне провадження щодо А. Ситника», - йдеться в заяві.