Боснія не підтвердила законність потрапляння скандальної ікони у країну: Київ залучає Інтерпол

Зовнішньополітичне відомство просить Боснію передати Україні ікону для проведення експертизи.

Україна залучила Міжнародну організацію кримінальної поліції (Інтерпол) для встановлення обставин переміщення ікони, подарованої главі МЗС РФ Сергію Лаврову, з української території до Боснії.

Про це в коментарі УНІАН повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Читайте такожУ Кремлі заявляють про відсутність контактів із керівництвом України

"Офіс сербського члена президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка поінформував посольство України в БіГ про те, що ікона Святого Миколая, яку політик подарував главі МЗС Росії Сергію Лаврову, нібито «перебувала у володінні сім’ї з Республіки Сербської» і є «родинною іконою». Однак ніяких підтверджувальних документів про законність переміщення ікони на територію Боснії і Герцеговини надано не було", - зазначив речник.

Тому, сказав Ніколенко, питання про справжні обставини потрапляння артефакту в БіГ та шляхи набуття його у власність залишається відкритим.

За його словами, МЗС України у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики, Генпрокуратурою, Нацполіцією та закладами культури продовжують вживати заходів, зокрема із залученням можливостей Інтерполу для встановлення обставин, часу та осіб, причетних до вилучення та переміщення ікони з території України.

"Україна звернулася до Боснії і Герцеговини з проханням невідкладно передати їй ікону для проведення детальних експертиз. Українська сторона також висловила готовність до співпраці з боснійсько-герцеговинськими слідчими органами для з’ясування всіх обставин, пов’язаних із вивезенням ікони з території нашої держави", - додав речник.

На його переконання, повна відкритість Боснії і Герцеговини в цьому питанні "підтвердила б наявність у неї істинної політичної волі до розвитку дружніх відносин з Україною, поваги її суверенітету та територіальної цілісності".

Скандал з українською іконою в Боснії

  • Голова президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував главі МЗС РФ Сергію Лаврову українську ікону. Після чого у посольстві України в БіГ вимагали пояснень, як ікона потрапила до країни. Згодом у МЗС РФ заявили, що повернуть ікону дарувальникам для уточнення її історії по лінії Інтерполу.
  • За повідомленнями місцевих ЗМІ, ікона була написана майже 300 років тому і зберігалася в окупованому Луганську.
  • У Міністерстві культури та інформаційної політики мають намір звернутися до правоохоронних органів з проханням встановити ланцюг переміщення ікони, яку подарували главі російського МЗС Лаврову, з України до Боснії та Герцеговини. У відомстві проаналізували оприлюднене у ЗМІ зображення позначки на іконі і встановили, що це «печатка Одеської крайової комісії з охорони пам’яток матеріальної культури та природи, яка була створена 1926 року при Одеському історико-археологічному музеї». За період роботи з 1926 до 1930 року ця комісія виявила, склала списки пам’яток культури у всіх округах у межах своєї відповідальності, взяла їх на облік та під державну охорону. Факт наявності печатки крайової комісії на іконі вказує на те, що ця ікона є власністю держави Україна.