У НАБУ різко прокоментували рішення КСУ щодо Ситника

У Бюро вважають рішення політично вмотивованим.

Національне антикорупційне бюро вважає, що рішення Конституційного суду про неконституційність призначення Артема Ситника директором НАБУ політично вмотивованим. Воно не означає автоматичного звільнення керівника НАБУ.

Про це йдеться в заяві прес-служби НАБУ.

У НАБУ звернули увагу, що рішення КСУ прийнято незабаром після оприлюднення так званих плівок ОАСК, на яких задокументовані розмови про "кероване правосуддя в Україні, в тому числі і щодо прийняття рішень Конституційним судом України".

Читайте такожУ НАБУ заявили, що справа проти суддів Окружного адмінсуду Києва не нова

Це рішення є черговим кроком на шляху знищення інституційної незалежності НАБУ, - зазначили в бюро.

До цього, повідомили в НАБУ, КСУ позбавив бюро права через суд скасувати незаконні операції державних підприємств і фактично звільнив чиновників від кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.

На черзі розгляд суддями КСУ подання нардепів про нібито неконституційність створення НАБУ, повідомили в Бюро. Ініціаторами цих звернень виступають фігуранти розслідувань НАБУ, в тому числі і ті, які вже мають статус підозрюваних або опинилися на лаві підсудних, зазначили в НАБУ.

Розгляд справи Ситника в суді: що відомо

  • 9 липня Конституційний суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності указу президента про призначення Ситника на посаду директора НАБУ.
  • Провадження було відкрите за конституційним поданням 51 народного депутата щодо конституційності указу президента від 16 квітня 2015 року про призначення Ситника директором НАБУ.
  • Автори клопотання вважають, що тодішній президент України Петро Порошенко, призначивши Ситника директором НАБУ, вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив встановлену частиною 4 статті 5 Конституції заборону на узурпацію державної влади.
  • Також вони вважають, що видання указу суперечить положенням частини 2 статті 6, частини 2 статті 8, частини 2 статті 19, пункту 31 частини 1 статті 106 Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.
  • Згодом, Конституційний суд визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України.