НАБУ: Справа щодо суддів Окружного адміністративного суду Києва не нова / фото УНІАН

Справа щодо діяльності суддів Окружного адміністративного суду Києва не нова, зараз розслідування передано у Національне антикорупційне бюро України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник під час прес-конференції.

"Хочу уточнити, що в принципі в п’ятницю нічого нового не відбулось. Рік назад ми вже робили прес-конференцію з на той час керівником департаменту Генеральної прокуратури і показали частину цих записів. В подальшому воно розслідувалось… Фактично це продовження тої історії, яка була рік назад", - сказав Ситник.

Відео дня

За його словами, зараз вже проведено дослідження записів, які були частково продемонстровані рік назад, і частково зараз. "Процес триває", - додав керівник НАБУ.

Він також зазначив, що в Окружному адміністративному суді Києва дуже багато справ, які стосуються "чутливих питань" державного характеру. "І це якраз інкримінується – вирішення цих питань не в спосіб законний, а з метою контролю і фактично захоплення влади в державі. А час покаже, чим це все закінчиться", - сказав Ситник.

Він також зауважив, що наразі змінився слідчий орган у справі. "Те, що ми можемо повідомити: зараз є 7 підозрюваних суддів. Керівник судової адміністрації України і ряд фізичних осіб – це ті особи, яким зараз оголошено підозри. І лише в п’ятницю справа, яка стосувалась того матеріалу, який був здобутий в ході проведення негласних слідчих дій, ця справа нарешті - в провадженні НАБУ. Тому що підозри, які оголошувалися в п’ятницю, вони відбувалися в рамках справи, яка була не в провадженні Бюро і детективи Антикорупційного бюро перебували в слідчій групі. На сьогоднішній день вже органи розслідування - це Антикорупційне бюро, тому подальші кроки – це запобіжні заходи і питання відсторонення при наявності підстав від займаних посад", - прокоментував Ситник.

Читайте такожОбшуки в Окружному адмінсуді Києва: Вовк та інші ухвалювали замовні рішення – САП

Як повідомляв УНІАН, 17 липня пройшли обшуки в Окружному адмінсуді Києва у "справах Майдану", а також у Державній судовій адміністрації.

Згодом журналіст Юрій Бутусов повідомив, що детективи Антикорупційного бюро пред'явили підозру в створенні злочинної організації та захопленні влади голові Окружного адмінсуду Києва Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'яти суддям і керівникові Держсудадміністрації Зеновію Холоднюку.

Пізніше цю інформацію підтвердили в НАБУ і зазначили, що триває процес вручення підозр ще 4 особам.

За даними САП, 12 осіб на чолі з головою ОАСК діяли в рамках злочинної організації, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі.

У САП стверджують, що ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл.

Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему подачі штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій або осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із заздалегідь визначеним результатом.