Уряд хоче застосувати санкції проти Нікараґуа через незаконні дії у Криму: що сталося

Відповідне рішення має розглядати РНБО, президент ввести його у дію, а Верховна Рада проголосувати за застосування санкцій.

Кабінет міністрів пропонує застосувати секторальні спеціальні економічні санкцій до Нікараґуа через протиправні дії, зокрема через неузгоджене з Україною призначенням почесного консула на тимчасово окупованій території АР Крим.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зокрема, в уряді вважають, що дії уряду Нікараґуа суперечать національним інтересам і безпеці українських громадян, потурають збройній агресії РФ проти України, сприяють продовженню страждань українських громадян від тимчасової окупації Росією частини українських територій.

Читайте такожУкраїна планує приєднатися до санкцій проти Білорусі - МЗС

«Це рішення нестиме чіткий сигнал, офіційне послання українського народу урядам окремих держав, зокрема Республіці Нікараґуа», - сказав віце-прем‘єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков під час засідання Кабміну сьогодні, 9 жовтня.

Запропонований урядом пакет санкцій до Нікараґуа, підтриманий шляхом голосування, ще має розглядати РНБО, президент України має ввести це рішення в дію, а Верховна Рада проголосувати за застосування санкцій.

Скандал через дії Нікараґуа в Криму

  • У серпні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на посаду почесного консула Нікараґуа в окупованмоу Криму призначено одіозного Олега Бєлавенцева. "У 2019 році Святошинський районний суд Києва засудив Бєлавенцева до 13 років ув'язнення за посягання на територіальну цілісність і недоторканність кордонів України. Бєлавенцев був одним з активних учасників спроби анексії Криму, і тому призначення на посаду почесного консула є особливо кричущим і нахабним кроком", - сказав Кулеба.
  • У квітні 2014 року США ввели санкції проти семи громадян РФ і 17 компаній через окупацію Криму. До списку, зокрема включено Бєлавенцева.