СБУ спростувала участь у "вагнерівській спецоперації": фейк, джерелом якого було російське видання

Українські ЗМІ та лідерів суспільної думки закликали "не поширювати чуток на користь недружніх країн".

У Службі безпеки України відреагували на появу інформації щодо участі у так званій «вагнерівській спецоперації».

Читайте такожЗатримані у Білорусі "вагнерівці" заявили, що їхали до Туреччини "оглянути собор Святої Софії"Як повідомили у прес-центрі СБУ, відповідні дані є фейком, джерелом якого понад тиждень тому було російське видання.

«СБУ не коментує чутки, не підтримує медійно інформаційні операції ворога та не бере участі в публічному обговоренні різних фантастичних сценаріїв. Тим більше, коли такі інформаційні «вкиди» мають на меті нанесення шкоди Україні», – говориться в повідомленні.

Також у Службі запевнили, що жоден співробітник СБУ не брав участі в розмовах бойовиків із вербувальником, які нібито зафіксовані на аудіозаписах.

«Титрування одного з учасників розмов, як «офіцер СБУ», є домислом та маніпуляцією. Ініціатори таких інформаційних «вкидів» діють за логікою «кілька разів переказана брехня може комусь здатися правдою». Тож закликаємо українські ЗМІ та окремих лідерів суспільної думки в гонитві за сенсаціями уважно ставитися до інформаційної гігієни та не поширювати чуток на користь недружніх країн», – заявили в СБУ.

Затримання «вагнерівців» у Білорусі: що відомо

  • 29 липня в Білорусі затримали бойовиків з ПВК «Вагнера», 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були і ті, хто воювали проти України на Донбасі.
  • Білорусь звернулася до української влади щодо перевірки причетності затриманих до скоєння злочинів в Україні. 30 липня Україна почала консультації з Білоруссю про екстрадицію бойовиків.
  • 7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна повинна довести провину затриманих бойовиків для екстрадиції. 9 серпня він повідомив, що отримав від російського лідера Володимира Путіна лист на п'яти сторінках з викладенням усіх фактів навколо ситуації із затриманими «вагнерівцями».
  • 11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генеральної прокуратури Білорусі запити щодо видачі 28 бойовиків ПВК «Вагнера».
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 затриманих під Мінськом «вагнерівців».
  • Президент України Володимир Зеленський назвав таке рішення Білорусі «м’яко кажучи, несправедливим».