Слідство вважає, що у найманців було сплановане алібі / скриншот

Кілька членів російської ПВК «Вагнера», яких затримали у Білорусі, заявили слідчим, що вони через Мінськ прямували до Стамбулу, де збиралися «оглянути собор Святої Софії».

Читайте такожУ Білорусі взяли під варту бойовиків ПВК "Вагнера"Про це розповів голова Слідчого комітету Білорусі Іван Носкевич, передає «Белтелерадіокомпанія».

«Треба сказати, що під час допитів вони дають самі суперечливі показання, зокрема, про те, що група нібито мала намір вилетіти з Мінська в Стамбул, кажуть менше половини людей, решта вказують зовсім інші точки остаточного візиту в інші країни. Що стосується тих, які нібито летіли до Туреччини, у них точно так само різні цілі потрапляння в цю країну. Хтось летів засмагати, хтось відпочивати, хтось нібито охороняти якісь об'єкти, а хтось оглянути собор Святої Софії», - зазначив він.

Відео дня

При цьому Носкевич назвав виліт до Туреччини - спланованим заздалегідь алібі, оскільки до аеропорту група так і не доїхала, хоча квитки були. Замість цього вони спочатку заселилися в мінський готель IBB, де заздалегідь були заброньовані номери.

При виселенні з цього готелю росіяни сповістили її співробітників, що виїжджають в аеропорт, а насправді переїхали в санаторій «Белорусочка», де їх в підсумку і затримали.

З'ясувалися й інші подробиці. В одному з месенджерів була створена спеціальна група. У ній старший здійснював координацію дій підлеглих: від розпорядку дня, переклички, часу загального збору, туди ж надійшов наказ спалити старі квитки на території санаторію.

Як повідомляв УНІАН, 29 липня у Білорусі затримали російських бойовиків з ПВК Вагнера, 32 особи під Мінськом і ще одну – на півдні країни. Серед них були такі, хто воював проти України на Донбасі.

Правоохоронні органи Білорусі повідомили, що їм надійшла інформація про прибуття загалом понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі кожен росіянин мав невелику ручну поклажу, і на всіх – три великих важких валізи, завантаження яких транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

Білорусь просить українську владу перевірити причетність затриманих до скоєння злочинів в Україні.

30 липня в Офісі президента заявили, що українська сторона звернеться до Республіки Білорусь з клопотанням про екстрадицію бойовиків російської ПВК Вагнера, яких підозрюють у військових злочинах на території Донбасу, з дотриманням всіх передбачених процедур.