До середини липня Верховна Рада оголосить місцеві вибори - Корнієнко

Перед цим парламент має ухвалити пакет змін до Виборчого кодексу.

Перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко запевняє, що до середини липня Верховна Рада оголосить місцеві вибори.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

Корнієнко наголосив, що місцеві вибори відбудуться згідно із законом та Конституцією 25 жовтня.

"Виборчі правила... за такий термін, як у нас лишилося до виборів, - кілька місяців, півроку - не є справедливим змінювати. Тобто, основні позиції Виборчого кодексу зберігаються", - сказав він.

Говорячи про зміни до виборчого законодавства, депутат зауважив, що вони готуватимуться.

"Цей процес на наступному тижні розпочинається. Трішки наш комітет вийде раніше з карантину, ніж вся Рада... І напрацьовуємо пакет змін до Виборчого кодексу", - зазначив Корнієнко.

Читайте такожСаакашвілі підтвердив, що для нього підготували крісло у Нацраді реформ

За його словами, йдеться про два суттєві моменти. Перший - технічні зміни, які "просто дозволять провести вибори".

"Тому що зараз той Кодекс, який приймала минула Рада, а ми долали вето, - він не працює. Про це каже ЦВК і ми йдемо на зустріч ЦВК, просто вносимо технічні зміни", - пояснив депутат.

Другий пакет змін, який обговорюється, - "політичні зміни".

"Перше стосується зниження порогу партійних виборів... Також в пакеті політичних змін є тимчасові зміни, які зараз обговорюють, які допоможуть за ті фінансові можливості, які зараз є в країні, провести вибори", - сказав Корнієнко.

Так, підсумував він, у найближчі 2-3 тижні формуватиметься пакет змін до Виборчого кодексу, а орієнтовно до кінця червня їх буде внесено до сесійної зали Ради і ухвалено.

"Фактично, до середини липня Верховна Рада виконає свою конституційну функцію і оголосить місцеві вибори. Там, де це робить Верховна Рада. В решті суб'єктів новостворених громад це зробить Центральна виборча комісія", - зауважив Корнієнко.

На запитання щодо того, які є шанси, що місцеві вибори на тимчасово непідконтрольних нині територіях відбудуться в той же день, що і на іншій території України, він відповів: "Ми віримо всією командою разом з Андрієм Єрмаком, який теж у це вірить, віримо, що це відбудеться в один день. Працюємо над тим, щоб до цього йти".

Також на уточнення щодо бюджету на місцеві вибори, Корнієнко повідомив, що в бюджет закладено гроші на вибори по всій території України.