Україна усе ще не дала офіційну оцінку результатам виборів у Білорусі

Наразі Київ обмежився лише засудженням насильства та закликами до діалогу між владою та народом.

Україна поки що не надала офіційну оцінку результатам виборів президента Білорусі, які стали причиною наймасштабніших протестів в історії країни.

Читайте такожБілорусь без мережі: ЗМІ порахували, скільки коштує один день блокування інтернету для країни

Про це в ефірі «Радіо НВ» заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Ми засуджуємо насильство, закликаємо до звільнення затриманих, і ми закликаємо до діалогу між владою білорусі та білоруським суспільством», - наголосив очільник МЗС.

За його словами, для України право на мирний протест є невід’ємною частиною та суспільного життя.

«Ми маємо великий досвід, і вже зараз можемо сказати, що відсутність діалогу призводить до загострення протистояння. Загострення ослаблює країну, і цим ослабленням користуються завжди зовнішні гравці. Ми знаємо, що РФ зацікавлена в ослабленні Білорусі, в цьому контексті», - вказав міністр.

На питання щодо оцінки безпосередньо результатів виборів в Білорусі Кулеба відповів, що Київ поки уважно відстежує ситуацію.

«Ви знаєте, ще Україна не давала офіційну оцінку саме результатам виборів», - зазначив він.

За словами Кулеби, реакція МЗС України на події була озвучена у вигляді тристоронньої заяви «Люблінського трикутника». Міністри України, Литви та Польщі висловили спільну позицію.

«Ми оцінили події в Білорусі. Ви запитали про оцінку безпосередньо результатів виборів, то такої оцінки ми поки що не давали, ми стежимо за процесом», - підсумував міністр.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів. Надалі Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО. Згодом стало відомо, що вона виїхала до Литви. 
  • Увечері 11 серпня в Мінську та інших містах Білорусі знову почали збиратися учасники протесту. ОМОН майже відразу почав їх затримувати. Вночі сталися нові сутички протнстувальників з силовиками - люди намагались встановити барикади та кидали в ОМОНівців петарди. Співробітники ОМОНу, використовували гумові кулі та світошумові гранати.