Янукович програв апеляцію у справі про держзраду й офіційно став засудженим

Київський апеляційний суд залишив чинним рішення Оболонського райсуду, який засудив Януковича до 13 років позбавлення волі.

Київський апеляційний суд відмовився визнати незаконним вирок Оболонського районного суду столиці екс-президенту Віктору Януковичу у справі про державну зраду.

Про це адвокат Януковича Віталій Сердюк повідомив у Facebook.

Читайте такожЕкс-міністра екології часів Януковича оголошено в розшук

Він вважає, що рішення Оболонського райсуду, який засудив Януковича до 13 років позбавлення волі, має виключно політичний характер. За словами Сердюка, воно буде оскаржене у Верховному суді в найкоротші терміни.

"Рішення Київського апеляційного суду показує, що представники екс-президента Петра Порошенка досі впливають на судову систему і на рішення судів. Їх мета була - «організувати» обвинувальний вирок Януковичу, переклавши на нього відповідальність за свої злочини і, відповідно, уникнути власного покарання", - зазначив Сердюк.

Що кажуть у прокуратурі

Прокурор у справі Руслан Кравчук заявив "РБК-Україна", що вирок екс-президенту набув чинності.

"Тільки-но Київський апеляційний суд відхилив апеляційні скарги захисту Януковича і вирок залишив без змін. З цього моменту Янукович офіційно вважається засудженим", - повідомив він.

Справа про держзраду Януковича: подробиці

  • Янукович підозрюється в організації шляхом перевищення влади переслідувань і вбивств учасників масових акцій протесту 18-20 лютого 2014 року в Києві та інших містах України.
  • 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Разом з тим, суд не визнав доведеною вину екс-президента в посяганні на територіальну цілісність України.
  • Янукович не брав участі у судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії.
  • 4 травня 2020 року Печерський райсуд Києва обрав Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою як підозрюваному в кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).
  • У цьому кримінальному провадженні розслідуються обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента. Тоді Конституційний суд відновив дію Основного закону в редакції 1996 року, визнавши порушення процедури при внесенні парламентом змін до Конституції 8 грудня 2004 року. 22 лютого 2014 року Верховна Рада своєю постановою відновила дію Конституції 2004 року.