Зеленський сподівається, що завершити війну на Донбасі вдасться вже цього року

На думку президента, на великі шанси закінчити війну вказуватиме проведення другої зустрічі лідерів "нормандської четвірки".

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що завершити війну на Донбасі вдасться вже в цьому році.

Як повідомила прес-служба Офісу президента, про це він сказав у інтерв’ю інформаційному телеканалу Euronews.

Зеленський наголосив, що домовленості, яких досягли лідери держав-учасниць "нормандського формату" на останній зустрічі в Парижі наприкінці 2019 року, виконуються, хоч і не так швидко, як хотілося б.

Глава держави зауважив, що вже запроваджений і дотримується режим тиші на Донбасі, також досягнуті домовленості про ділянки розведення та 20 ділянок розмінування.

"Друга зустріч у "нормандському форматі" говорить про те, що у нас великий шанс закінчити війну", - заявив Зеленський.

Президент України висловив сподівання, що завершити війну вдасться вже в цьому році. "Якщо порівнювати нашу команду й минулу – так, як я хочу, ніхто не хотів. Таких темпів і так тиснути на це питання – ніхто такого не робив, і всі це бачать. І я говорю не лише про українців – всі наші іноземні партнери це бачать. Я знаю, що швидше мене ніхто це не закінчить", - зазначив він.

Глава держави наголосив, що наразі не існує іншого реального дієвого плану з мирного врегулювання ситуації на сході України, який підтримували б усі чотири сторони "нормандського" переговорного формату. Тому він хоче й далі рухатися цим шляхом до завершення війни на Донбасі.

"Якщо він (переговорний формат. – ред.) не буде працювати, тоді вже будемо думати про інший план", - розповів президент.

Також Зеленський повідомив, що має прямий діалог з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у необхідні для цього моменти – наприклад, така розмова відбулася перед запровадженням режиму тиші.

"Я не боюся прямого діалогу з Президентом Російської Федерації. Я вважаю, що це правильно. Якщо є така можливість – говорити, і ці розмови просуватимуть нас вперед у питанні закінчення війни, треба робити. Не будемо говорити – не буде результату. Я вже це точно розумію. Не буде діалогу, не будемо дзвонити, коли це потрібно, – мирного результату не буде», – резюмував глава держави.

Перемир'я на Донбасі: що було раніше

  • З опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню.
  • Російські окупанти час від часу здійснюють поодинокі неприцільні постріли, які мають провокативну мету.
  • Вчора президент Володимир Зеленський висловив сподівання, що встановлений режим тиші на Донбасі перетвориться на місяці, роки, століття та тисячоліття миру, злагоди та процвітання української землі.