Зеленський у День пам'яті захисників України зробив заяву про "криваві справи" війни на Донбасі (відео)

Глава держави сподівається, що департамент Офісу генпрокурора з нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, буде просуватись у розслідуванні «гучних», «кривавих» справ.

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у церемонії вшанування пам’яті 223 воїнів, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України.

Читайте такожПорошенко не з’явився на допит у справі щодо "Іловайського котла"

Трансляція заходу, який відбувся у Міноборони, велась на сторінці Офісу президента України у Facebook.

Глава держави заявив, що очікує від правоохоронних органів результату в розслідуванні злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту на Донбасі, «якою б гіркою правда не була».

"Якою б гіркою правда не була, правоохоронні органи повинні показати результат. Я знаю, що в Генеральній прокуратурі (Офісі генпрокурора – УНІАН) зроблений "департамент війни" (департамент Офісу генерального прокурора з нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту – УНІАН) саме для того, щоб розслідувати ті гучні, на жаль, криваві справи. Будемо сподіватися, що вони будуть в цьому напрямі крокувати вперед", - зауважив глава держави.

"Навряд чи ми можемо сподіватися на те, що така рана, як сьогоднішній день на тілі історії України, на серці батьків загиблих, коли-небудь затягнеться", - додав він.

Президент наголосив, що українська влада повинна робити все, щоб «ця рана не затягнулася» і щоб ніхто не забував імен українських героїв, які загинули за Україну.

"Щоб ми розповідали щодня, що такі трагедії в Україні були, такі герої в Україні були та є, які віддають своє життя. Наш головний обов’язок – донести історію України, історію наших героїв", - резюмував президент.

День пам'яті захисників України: історія пам'ятної дати

  • 23 серпня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 29 серпня Дня пам'яті захисників України. Глава держави постановив відзначати цю пам'ятну дату саме 29 серпня, оскільки в цей день шість років тому в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі.
  • Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.
  • За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 дістали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.
  • Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.