Користь амаранту відома вже багато тисячоліть.
У деяких магазинах на полицях з кіноа і насінням чіа можна побачити незвичайну крупу – насіння амаранту. В останні роки ця рослина стала популярною як "суперфуд", хоча людство вживає його понад 8 тисяч років. УНІАН розібрався, чи дійсно корисне насіння амаранту, чи це лише маркетинговий прийом.
Раніше ми розповідали, в чому полягає користь і шкода гарбуза - головного сезонного продукту осені.
Амарант - це однорічна рослина з дрібними квітками, зібраними в суцвіття. В Україні відома під назвою "щириця". Деякі види рослини вважаються бур'янами, але такі культури як амарант хвостатий (з рожевими квітками) розводяться як зернові культури.
У їжу використовуються листя і крупа амаранту. Його насіння має приємний горіховий присмак і за смаком нагадує булгур. З амарантової крупи готують каші, салати, випічку, десерти. Рослину також використовують як корм для худоби.
Вживати амарант почали стародавні цивілізації ацтеків і майя. Рослина також була популярною в Мексиці і Південній Америці. Ця крупа містить рекордну кількість білків серед рослин. Вона також багата кальцієм, магнієм, калієм, залізом, цинком. Вітамінів А, В, С і Е в амаранті у два рази більше, ніж у вівсяній крупі.
Читайте такожКористь і шкода сливи: як вибирати фрукт, кому можна і не можна його вживати
Щириця прекрасно засвоюється дітьми, що робить її дуже корисною для дитячого харчування. Крупа також дозволена вагітним. Низький вміст цукру робить амарант дієтичною крупою.
Ця рослина дуже корисне, але все ж має ряд протипоказань. Не рекомендується вживати амарант схильним до повноти і людям, що худнуть. Калорійність амаранту становить 370 ккал/100 г, що вище ніж у макаронів і більшості круп.
Амарантову крупу не можна вживати при таких хворобах:
Вам також може бути цікаво: