Вареники є однією з головних страв на столі до Старого Нового року. На них у цей день навіть ворожать.
Вареники – одна з головних страв на святковому столі до Старого Нового року, який відзначають з 13 на 14 січня. Саме з цією стравою пов'язана одна прикмета: в один із вареників ховають "сюрприз", наприклад, монетку, і той, кому він дістанеться, цілий рік не буде бідувати.
Також вважається, що гострий перець у варенику - до несподіванок, квасоля - до дітей, мотузочок - до дороги і подорожей, горіх - здоров'я, кільце - до весілля, ґудзик - до обновок.
Напередодні Старого Нового року УНІАН зібрав кращі рецепти вареників.
Тісто для вареників можна приготувати кількома способами, проте всі вони досить прості. Найулюбленіші серед українських господинь рецепти тіста для вареників - на воді, молоці, кефірі, окропі або заварне.
Приготувати тісто на воді дуже легко. Для цього знадобиться:
• 2 склянки борошна
• ¾ склянки води
• 1 яйце
• сіль за смаком
Воду необхідно підігріти до температури близько 30 градусів. Слід просіяти борошно, потім додати до нього воду, яйце і сіль. Замішувати тісто до однорідної консистенції. Готове тісто треба накрити вологою тканиною і почекати 40 хвилин, щоб воно "дозріло".
Тісто на молоці виходить дуже ніжним, тому більше підходить для вареників з солодкою начинкою, наприклад, сиром або ягодами. Для його приготування знадобляться:
• 3 склянки борошна
• 1 склянка молока
• 1 яйце
• ½ склянки кип'яченої води
• 1 столова ложка рослинної олії
• сіль і цукор за смаком
2-3 столові ложки борошна змішати з сіллю і цукром, а потім влити у суміш молоко. Ретельно перемішати, щоб вона стала рівномірною.
Потім додати яйце, рослинне масло і охолоджену кип'ячену воду. Потім потрібно поступово додавати просіяне борошно і замішувати доти, поки тісто не перестане липнути до рук.
Залишити тісто під рушником на 20-30 хвилин.
Також ніжним і пластичним виходить тісто, приготоване на кефірі. Для нього знадобляться:
Читайте такожСтарий Новий рік-2019: історія та традиції свята
• 2 ½ склянки борошна
• 200 г кефіру
• 1 яйце
• сіль
Рецепт приготування аналогічний рецепту тіста на воді, однак є свої нюанси. Кефір повинен бути кімнатної температури. Його необхідно змішати зі злегка збитим яйцем.
Потім у миску просіяти борошно і зробити в ньому невелику лунку. У заглиблення вилити кефір з яйцем. Перемішувати суміш ложкою до тих пір, поки вона не стане пластичною, після чого вимісити тісто руками.
Отримане тісто накрити рушником або харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин.
Заварне тісто або, як його ще називають, тісто для вареників на окропі ідеально підійде, якщо ви плануєте заготовити його взапас. Таке тісто добре переживає заморозку і не розварюється. Для його приготування знадобляться:
• 2 склянки борошна
• 2/3 склянки окропу
• 1 яйце
• 1 столова ложка розтопленого вершкового масла
• сіль
У глибоку миску просіяти борошно. Додати в борошно яйце і ретельно змішати. Додати вершкове масло і знову перемішати.
В отриману суміш тонкою цівкою влити окріп, постійно помішуючи тісто ложкою, поки воно не стане однорідним. Коли тісто охолоне, слід перекласти його з миски на стіл і додавши трохи борошна вимісити до м'якого стану.
Вже таке тісто можна використовувати для приготування вареників, але краще все ж таки дати йому "відпочити" 30 хвилин.
В силу різних обставин багато людей сьогодні не їдять яйця і молочні продукти. Для таких підійде рецепт тіста для вареників без яєць, він також відмінно підійде для приготування страв в періоди посту. Для такого тіста знадобляться:
Читайте такожУкраїнський рецепт добробуту та щастя: найкращі засівалки на Старий Новий рік
• близько 4 склянок борошна
• 1 склянка газованої води
• 4 столових ложки рослинного масла
• сіль і цукор по ½ чайної ложки
Борошно просіяти в миску, змішавши з цукром і сіллю. Зробити в ньому невелику ямку і вилити в неї рослинне масло.
Потім потроху вливати в борошно холодну воду з газом, замішуючи тісто. Коли воно стане пластичним, загорнути тісто у харчову плівку, покласти в поліетиленовий пакет і відправити в холодильник на годину. Після цього тісто можна використовувати для приготування вареників.
Варіантів начинок для вареників дуже багато. В Україні традиційно вареники готують з картоплею, капустою, сиром та вишнями.
• Картопля
• Капуста
• Гриби
• Потрухи
• Сир з зеленню
• Курка
• Кабачки
• Морква з цибулею
• Помідори
• Брокколі і фета
• Сир Сулугуні
• Шинка і сир
• Вишня
• Полуниця
• Сир з родзинками
• Яблука
• Мак
• Смородина
• Шоколад і горіхи
• Банан
• Манна каша з мандаринами
• Ківі і ананаси
Для того, щоб зліпити вареники, потрібно з розкатаного тіста за допомогою чашки або склянки вирізати кола діаметром близько 7 сантиметрів.
По центру кожного кола викладаємо начинку. Не кладіть занадто багато начинки, інакше вареники буде важко защипнути і є ймовірність, що при варінні вони розлізуться.
Защипайте вільні від начинки краї, утворивши півмісяць. Край вареника можна оформити кіскою або притиснути виделкою.