Класичний такий пиріг потребує певного часу на приготування, однак результат вартий докладених зусиль.
"Курник" – смачний пиріг із багатою начинкою всередині. Тісто для нього зазвичай готують прісне або можна листкове чи пісочне. Деякі рецепти пирога містять різні види тіста, наприклад, внутрішні шари можуть бути у вигляді млинців.
У начинку "Курника" обов’язково входить м’ясо. Також вона часто містить гриби, крупи, картоплю, квашену капусту, ягоди, різні овочі, горіхи й інші компоненти.
Для тіста
Тісто для млинців
Для начинки №1
Для начинки №2
Для начинки №3
Курячі стегенця промити й відварити у підсоленій воді.
Приготування млинців. Борошно з'єднати з содою та перемішати.
В іншу ємність розбити яйця, всипати сіль і цукор. Збити виделкою або вінчиком до утворення бульбашок і збільшення маси в об'ємі. Влити кефір, перемішати. Далі просіяти борошно з содою. Перемішати до однорідного стану й залишити тісто відпочити мінімум на 15 хвилин.
Читайте такожАпетитні вареники з капустою: як приготувати ситну страву
Приготування начинки №1. Відварене куряче м'ясо очистити від кістки, порізати середнім кубиком. Очищену моркву і цибулю подрібнити. Обсмажити на олії на середньому вогні спочатку моркву з цибулею, потім додати нарізане м'ясо. Посолити, поперчити за смаком.
Приготування начинки №2. Гриби перебрати, очистити, промити і порізати середнім кубиком. Так само нарізати ріпчасту цибулю. Обсмажити гриби та цибулю на сковороді на середньому вогні. Підсолити.
Приготування начинки №3. Почистити картоплю й відварити до напівготовності. Злити воду, картоплю охолодити і нарізати дрібними кубиками. Посолити, поперчити за смаком.
Приготування тіста. Розтопити вершкове масло й охолодити до кімнатної температури. Змішати просіяне борошно з сіллю та содою. Додати яйця, сметану і вершкове масло. Замісити м'яке, легке тісто, яке збирається в кулю.
Розділити тісто на дві частини. Одну частину накрити рушником і поки прибрати. Іншу розкачати в коло, більше за діаметр млинців, і товщиною 0,5 см.
Увімкнути розігріватися духовку до 180°С. Викласти розкачане тісто на деко, покрите пекарським папером. На тісто покласти млинець.
На млинець щільно викласти половину грибної начинки. Зверху покласти млинець, а на нього щільно викласти половину начинки з курятини.
Далі знову покласти млинець і викласти половину картопляної начинки. Розкласти поверх картоплі шматочки вершкового масла.
Повторити всі шари, останній із яких прикрити млинцем.
Розкачати решту тіста в тонке коло, яке повністю покриє начинку. За бажанням трішки тіста можна залишити для прикрашання пирога на власний смак.
У середині пирога слід зробити отвір для виходу пари. Змастити поверхню "Курника" сирим яйцем. Відправити його в духовку на 1 годину.
Для тіста
Для начинки
Приготування начинки. Картоплю натерти на великій тертці, куряче філе нарізати на невеликі шматочки, а цибулю – середнім або дрібним кубиком. Посолити і перчити все за смаком, перемішати.
Приготування тіста. В окремій мисці трохи збовтати яйця, сметану та сіль. Потім всипати борошно й розпушувач, добре перемішати.
Дно форми застелити пекарським папером, змастити його і боки форми олією.
Викласти 1/3 тіста товщиною приблизно у 0,5 см й розподілити по формі. Викласти начинку. Залити її рештою тіста.
Відправити "Курник" у попередньо розігріту до 200°C духовку на 40 хвилин. Готовий пиріг залишити остигати в закритій духовці. Потім дістати його з форми.