Рецепт вареників з капустою / фото ua.depositphotos.com

Вареники з капустою робляться із прісного тіста. Для начинки зазвичай використовується білокачанна капуста у свіжому та квашеному вигляді.

Вареники зі свіжою капустою

Для тіста

Борошно - 2-2,5 ст.

Відео дня

Вода - 0,5 ст.

Яйце куряче - 1 шт.

Сіль - 0,5 ч. л.

Олія - 2 ст. л. 

Для начинки

Капуста білокачанна - 250 г

Цибуля ріпчаста - 60 г

Морква - 50 г

Томатна паста - 1 ст. л.

Сіль, чорний перець - за смаком

Олія для смаження капусти - 2 ст. л.

Для засмажки

Сало солоне - 150 г

Цибуля ріпчаста - 60 г

У миску влити воду кімнатної температури. Додати сіль, влити пару ложок рослинної олії.

Читайте такожПухкі та ніжні вареники з картоплею: як приготувати неймовірну смакотуВсипати половину порції просіяного пшеничного борошна. Перемішати тісто і вбити куряче яйце кімнатної температури. Перемішати інгредієнти.

Далі слід потроху всипати решту борошна й замісити тісто. Воно повинно бути тугим, але при натисканні ставати злегка м'яким. Залишити тісто під рушником на 15 хвилин.

Приготування начинки. Нашаткувати капусту тонкими смужками. Цибулю  нарізати кубиками, моркву натерти на тертці.

Налити в сковороду пару ложок олії, розігріти, всипати капусту з цибулею та морквою. Обсмажувати 5-6 хвилин, помішуючи.

Додати томатну пасту, посолити і поперчити. Тушкувати на повільному вогні 7-10 хвилин. Можна сковороду прикрити кришкою. Готову начинку остудити.

Розділити тісто на 7-8 кульок. Кожну тонко розкачати на припиленій борошном поверхні.

Викласти на тісто чайну ложку начинки. Защипнути краї вареників.

Решту цибулі нарізати кубиками, так само нарізати сало. Викласти у сковороду сало, смажити на середньому вогні, щоб витопити жир. Потім додати цибулю й обсмажувати ще 2-3 хвилини.

У киплячу підсолену воду опустити вареники й варити 3-4 хвилини, поки не спливуть.

Готові вареники викласти у глибокий посуд і присипати смаженим салом із цибулею.

Вареники з квашеною капустою

Для тіста

  • Борошно - 3 ст.
  • Вода - 250 мл
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Рослинна олія - 1 ст. л.
  • Курячі яйця - 1 шт.

Для начинки

  • Капуста квашена - 500 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.

Для засмажки

  • Рослинна олія - 2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.

З’єднати борошно, сіль, куряче яйце та воду. Замісити однорідне, гладке тісто для вареників. Накрити рушником і залишити на 15-20 хвилин.

Обсмажити цибулю до золотистого кольору. Додати капусту і тушкувати ще 20-30 хвилин під кришкою.

Як приготувати вареники з капустою / фото ua.depositphotos.com

Для засмажки в готові вареники слід окремо обсмажити 2 цибулини.

Тісто поділити на частини, скачати з них ковбаски і нарізати їх на рівні шматочки. Розкачати шматочки на тонкі коржики, викласти в центр кожного трохи начинки й защипнути краї.

Варити їх у підсоленій воді до готовності (після того, як спливуть, ще пару хвилин).

Викласти готові вареники на тарілку, зверху полити засмажкою.

Вареники з капустою і грибами

Для тіста

  • Борошно пшеничне - 3 ст.
  • Вода - 0,5 ст.
  • Сіль - дрібка

Для начинки

  • Капуста білокачанна - 1 кг
  • Гриби - 300 г
  • Цибуля ріпчаста - 2-3 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Томатна паста - 0,5 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Цукор - 1 ч. л.
  • Перець чорний - за смаком
  • Петрушка (зелень) - пучок
  • Олія - 2 ст. л.

Із борошна, води та солі замісити тісто середньої густини, розкачати його в тонкий пласт. Розрізати пласт на квадрати розміром 5 x5 см, або можна вирізати кола тонким стаканом.

Читайте такожПоживна кукурудзяна каша: рецепти смачної та ситної стравиПриготування начинки. Капусту нашаткувати, цибулю і моркву подрібнити. Викласти на сковорідку з високими бортиками, попередньо розігріту з олією.

Додати порізані соломкою гриби, томатну пасту, сіль, перець і цукор. Тушкувати 20 хвилин. Перекласти на блюдо, охолодити, додати подрібнену зелень.

Викласти чайну ложку начинку в центр квадратів (кіл). Зліпити вареники, намагаючись робити місця з'єднань не товстішими за решту тіста.

Варити їх у великій кількості киплячої, підсоленої води 5 хвилин.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти: