Хачапурі - одна з найпопулярніших грузинських страв, яка полюбилася багатьом українцям.
Коли ми думаємо про грузинську національну кухню – ми не можемо не згадати про хачапурі. Ніжне тісто з сиром дуже полюбилося українцям. Точного рецепта цієї страви немає, і кожен готує її по-своєму. Хачапурі має кілька різновидів: по-аджарськи – у формі човника з яйцем посередині, по-мегрельськи – круглі і посипані сиром, по-імертинськи - круглі і з сиром всередині.
Грузини готують хачапурі з імертинським сиром. За межами Грузії він майже не продається, тому його замінюють сумішшю адигейського сиру і сулугуні.
Для тіста перемішати борошно, цукор, сіль, сухі дріжджі. Поступово влити воду і молоко і постійно помішувати. Додати олію і вимішувати тісто 5-7 хвилин, поки воно не перестане липнути до рук. Залишити тісто на годину в теплому місці для підйому.
Сири натерти на крупній тертці. Перемішати сири і влити розтоплене вершкове масло. Тісто і начинку поділити на 4 частини. Кожну частину тіста розкачати в тонкий круг і викласти начинку, відступивши на сантиметр від країв. Защипнути кінці з двох сторін і сформувати човник. Перекласти хачапурі на деко і змастити збитим яйцем. Випікати 20 хвилин при 200 градусах.
Потім в кожен хачапурі вбити яйце по центру. Повернути в духовку на 3-5 хвилин, щоб жовток залишився рідким. Подавати хачапурі гарячими.
Читайте такожАроматна шарлотка з яблуками: простий рецепт випічки
Для начинки змішати терті сири сулугуні і адигейський. Трохи сиру залишити для посипання. Кожну кулі тіста розкачати в тонкий круг. У центр кола викласти 1/3 сирної начинки і добре защипнути. Перевернути защепнутою стороною вниз і акуратно розкачати хачапурі в плоске коло. Посипати хачапурі зверху тертим сиром і випікати 15 хвилин при 200 градусах.
Читайте також інші рецепти: