Клафуті з полуницею або клафуті з вишнею, черешнею, малиною - в цей пиріг можна покласти все, що душа забажає.
Клафуті - це французький десерт. Незважаючи на свою іноземну назву, готується він дуже просто і з доступних продуктів. Виходить щось середнє між запіканкою і пирогом. Для начинки можна взяти будь-які сезонні ягоди або фрукти, тому влітку його готувати - одне задоволення.
Інгредієнти:
Як приготувати клафуті
Змішайте борошно, цукор, сіль. Влийте молоко і додайте яйця по одному, перемішуючи. Влийте розтоплене вершкове масло, перемішайте все до однорідності - повинно вийти тісто, схоже на млинцеве. Помийте і почистіть ягоди.
Якщо ви готуєте пиріг клафуті з вишнею або черешнею, то потрібно вийняти кісточки у ягід.
Вистеліть дно форми (діаметр 20 см) пергаментом, а стінки змастіть маслом. Викладіть на дно шар ягід, залийте тістом - до країв заливати не потрібно.
Якщо форма роз'ємна, то вона може підтікати в місці замку - тоді її потрібно обернути фольгою, блискучою стороною всередину.
Випікайте клафуті 12-15 хвилин при 200°C, потім знизьте температуру до 180°C і потримайте ще 20-30 хвилин.
Десерт не повинен підніматися - максимум на 0,5 см.
Перевірте готовність дерев'яною шпажкою: проткніть заливний пиріг посередині - шпажка повинна бути сухою. Зверху клафуті повинен зарум'янитися. Дайте охолонути і вийміть з форми.