Закарпатські гомбовці - це пиріжки з сирного тіста, які спочатку готуються на пару, а потім посипаються паніровкою.
Гомбовці - це традиційний десерт закарпатської кухні, який є чимось середнім між варениками і пончиками. Гомбовці готуються з картопляного або сирного тіста, всередину якого загортають солодку начинку. Солодощі спочатку варять на пару, а потім посипають смаженими сухарями. Для начинки зазвичай використовують сливу або сливове повидло, хоча допускаються будь-які ягоди і фрукти.
Раніше ми писали, як приготувати українські шулики з медом і маком.
Для гомбовців:
Для посипання:
Змішати в мисці до однорідності сир, яйця, сіль, цукор і манку. Якщо хочете, щоб в тісті не відчувалися крупиці сиру, можна перебити тісто блендером. Поставте тісто в холодильник на 40 хвилин.
Для приготування посипки натерти черству булку на тертці. У сковороді розігріти вершкове масло і обсмажити крихти до золотистого кольору. Посипати цукром і корицею.
Поставити на великий вогонь каструлю з водою. Тісто на гомбовці розділити на 12 частин. Розкачати в коржик і покласти всередину кожного гомбовця сливу без кісточки або інші фрукти. Додати в начинку трохи цукру і заліпити начинку тістом. Надати гомбовцям круглу форму.
Над каструлею з киплячою водою поставити друшляк і викласти гомбовці. Варити на пару 5-7 хвилин. Полити маслом зі смаженими сухарями і поставити до столу.
Для гомбовців:
Для посипання:
Картоплю почистити, довільно нарізати і зварити до готовності (приблизно 20 хвилин). Потовкти картоплю в пюре. Змішати пюре з борошном і яйцем, замісити тісто. Розкачати тісто в коржі і покласти всередину повидло. Защипнути гомбовці і надати їм форму кульок.
Гомбовці відварити в киплячій воді поки вони не спливуть. Розігріти в сковороді соняшникову олію і всипати в нього панірувальні сухарі. Посипати цукром і обсмажувати кілька хвилин. Частину гомбовців обваляти в обсмажених сухарях, а частину - в кокосовій стружці. Подати десерт до столу.