Шулики на Медовий Спас / фото Yurii-mr. Власна робота, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Українська кухня дуже різноманітна та смачна. Не всі українці знають про традиційні страви наших предків, але важливо пам'ятати їх і передавати наступним поколінням. Пропонуємо вам приготувати на Медовий Спас 14 серпня українські шулики - коржики з пшеничного тіста, які замочують у соусі з маку та меду. Цю страву згадував Іван Котляревський в "Енеїді".

Шулики з маком і медом

Для тіста:

  • Борошно пшеничне - 3 ст. л.
  • Теплий кефір - 1 ст. л.
  • Сіль - 0.5 ч. л.
  • Сода - 0.5 ч. л.
  • Лимонна кислота - 0.5 ч. л.

Для соусу:

  • Мак - 200 г.
  • Мед - 5 ст. л.
  • Кип'ячена гаряча вода - 0.5 ч. л.

Мак заздалегідь замочити в окропі, щоб він розбух. Борошно змішати із содою, лимонною кислотою та сіллю, влити теплий кефір (можна замінити теплою водою) та замісити густе тісто. Розділити тісто на дві частини, тонко розкачати кожну половину та проколоти виделкою по всій області. Розкатане тісто нарізати так, щоб воно помістилося в духовку.

Розігріти суху сковороду і викласти на гарячу поверхню коржі. Зменшити вогонь до мінімального, накрити кришкою і пекти коржі до готовності (приблизно 5 хвилин). Потім остудити до кімнатної температури та розламати шулики руками на схожі шматочки.

Потім слід зробити медову заправку. Злийте воду з маку та подрібніть зерна блендером. Коли почало виділятись біле "молочко" - додати мак і теплу воду. Залити цією рідиною коржі і залишити шулики з медом і маком на кілька годин, щоб вони просочилися і злегка розм'якшилися. Але можна їсти шулики відразу, якщо любите хрусткі коржі.

Вас також можуть зацікавити новини: