Для приготування обов'язково використовується набір коренеплодів, щоб збільшити насиченість бульйону.
Це блюдо, яке в Польщі вважається традиційним великоднім, зовсім не схоже на звичний український борщ з буряком. Відрізняється і набором інгредієнтів, і способом приготування, - але має таку ж назву. Часто польський білий борщ плутають з білим супом, який називається журек (żurek), але це різні речі. Журек готується на заквасці хлібній житній (żytniej), а білий борщ - на пшеничній.
Для приготування обов'язково використовуються коренеплідні овочі: корінь петрушки та селери, морква і порей. З цією сумішшю в Польщі готують всі бульйони, вона продається окремим набором загальною вагою близько 0,5 кг, і для цього набору навіть є окрема назва - włoszczyzna. Чим більше овочів - тим наваристий бульйон. Щоб збільшити насиченість бульйону, також додають гриби.
Інгредієнти:
Наріжте бекон кубиками, обсмажте на дні каструлі з товстим дном, додайте нарізані овочі, гриби і ковбаски. Моркву, корінь петрушки і порей (без пір'я) ріжемо кружечками завтовшки 1,5-2 см, селеру можна крупніше. Ковбаски кладіть цілими. Залийте 1,5 л води, варіть під кришкою 40 хвилин.
Після цього процідіть відвар, овочі більше не знадобляться, відкладіть ковбаски. До відвару додайте закваску, доведіть до кипіння, приправте майораном, сіллю, перцем.
Отлейте ополоник відвару з закваскою в чашку, поступово додайте сметану, перемішайте, влийте назад. Це робиться для того, щоб сметана не згорнулася в каструлі.
Подавайте білий борщ з яйцем і ковбасками - в розлитий по тарілках бульйон укладаємо варене яйце, розрізане на четвертинки, і ковбаски, нарізані кружечками завтовшки 1-1,5 см.
Інгредієнти:
Помістіть в каструлю промиту і нарізану на шматочки свинину, залийте 3 літрами води, посоліть і варіть приблизно 30 хвилин під кришкою.
Потім додайте промиті і очищені коріння овочів, неочищену і промиту цибулину, копченості, сушені гриби, перець, лавровий лист. Після закипання зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть приблизно 1 годину.
Покладіть промиті і надколоті в декількох місцях білі ковбаски, їх потрібно варити приблизно 20 хвилин на маленькому вогні.
Додайте розім'ятий кінцем ножа часник і тертий хрін. Залиште на 15 хвилин, потім процідіть в чисту каструлю через сито.
Якщо використовуєте закваску, додайте її в відвар і закип'ятіть. Варіть близько 2 хвилин, постійно перемішуючи.
Всипте майоран і нарізані на кружечки ковбаски (якщо вони були в натуральній оболонці, її не потрібно знімати).
Додайте варені гриби і, якщо бажаєте, нарізані на шматочки копченості і свинину. Але це вже будуть варіації, традиційно білий борщ подається тільки з ковбасками і вареним яйцем.
Приправте свіжомеленим перцем і потім додайте сметану: змішайте сметану з 4 столовими ложками холодної води, потім поступово, по одній ложці, додавайте туди бульйон (кілька ложок), і тільки після цього вилийте заправлену сметану в каструлю. Сметану не можна вливати відразу в каструлю, інакше вона згорнеться.
Розігрійте на мінімальному вогні і подавайте в тарілці з розрізаним на половинки вареним яйцем, за бажанням додайте ложку сиру і прикрасьте кружечками моркви.
Скільки господинь - стільки рецептів. Деякі поляки замість грибів кладуть шматок свіжої капусти, тоді це виходить білий борщ з капустою. А інші радять використовувати капусту солону (додавати в відвар жменю або вливати сік). Такий варіант називається білий борщ з квашеною капустою, хоча в готову страву вона не потрапляє і виймається разом з іншими овочами.
Вибирайте варіант собі до смаку і долучайтеся до польських традицій, смачного!
Раніше УНІАН розповідав, як приготувати гороховий суп з домашніми сухариками - цей рецепт підкорить всіх.