На Старий Новий рік готується щедра кутя - рецепт страви публікує УНІАН.
Кутя - головна обрядова страва української кухні на всі зимові свята. Розрізняють кілька видів куті: пісна, голодна, поминальна, багата. На Щедрий вечір і Старий Новий рік готують щедру кутю. У неї можна додавати молоко, вершкове масло і смалець, адже пост вже закінчився. Українці вважають, що чим багатшим і ситнішим буде стіл на Старий Новий рік, тим благополучнішим і ситнішим буде рік.
Інгредієнти:
Пшеницю кілька разів промити і замочити на ніч у холодній воді (хоча в магазині часто продають крупу, яка не вимагає замочування). Потім злити воду, залити пшеницю молоком і варити крупу до готовності (30-50 хвилин). У гарячу кашу додати вершкове масло і остудити під закритою кришкою.
Мак залити склянкою теплої води і залишити на 10 хвилин. Потім перетерти в ступці до появи білого "молока". Сухофрукти також замочити в теплій воді на 10 хвилин. Змішати пшеницю, розім'ятий мак, сухофрукти, мед. За бажанням розбавити кутю молоком або узваром.
Інгредієнти:
Перловку промити кілька разів і залити водою в співвідношенні 1:2. Варити перлову крупу до напівготовності (25-30 хвилин). Потім влити в кашу вершки і варити ще 30 хвилин. Готову кашу приправити медом. Мак залити окропом на 10 хвилин і потовкти в ступці. Курагу і горіхи дрібно порубати.
Змішати перлову крупу, мак, курагу, родзинки і горіхи. За бажанням розбавити кутю молоком.
Інгредієнти:
Курагу з родзинками замочити в окропі, поки вариться рис. В окремій мисці також замочити мак. Рис промити кілька разів, залити порівну водою і молоком. Зварити рис до готовності (приблизно 25 хвилин).
Мак розтерти в ступці або перебити блендером. Мигдаль злегка підсмажити на сухій сковороді і порубати ножем. Курагу дрібно нарізати. Змішати варений рис, мигдаль, родзинки, курагу і розтертий мак. Заправити страву медом.