Українці дуже люблять традиційні зимові свята, одним із яких є Щедрий вечір - переддень Нового року. За новим стилем Щедрий вечір (він же - день Маланки) відзначають 31 грудня, а за старим стилем свято настає 13 січня. Це свято відоме в українців багато століть і має багато цікавих традицій. Щедрий вечір визнано важливою нематеріальною спадщиною українців.

Ми нагадаємо, як українці відзначають Маланку, які страв на Щедрий вечір готують гостям, і яких заборон дотримуються.

Відео дня

Коли Щедрий вечір - дата та історія свята

Перед тим, як говорити про день святкування такої важливої події, необхідно розібратися в назвах:

  • Старий Новий рік - відзначається у ніч з 13 на 14 січня і називається так після того, як в 1918 році прийняли григоріанський календар. Таким чином 1 січня за юліанським календарем перенеслося на два тижні вперед.
  • Щедрий вечір - відзначається 13 січня по старому стилю і називається так, тому що слов'яни вірили: чим щедрішими будуть святкування і кутя, тим краще сім'я буде жити в Новому році.

Старий Новий рік - це світське свято, а Щедрий вечір (Маланка) - релігійно-народне. 13 січня церква вшановує святу Меланію Римлянку, а 14 січня - преподобного Василя Кесарійського. Слов'яни називали ці свята "Василь та Меланка". За народними уявленнями Меланка-Вода є нареченою Василя-Місяця. Разом вони ходять будинками та повідомляють людям про настання нового року.

Подібні до історії Маланки та Василя міфи були відомі в українців ще за дохристиянських часів. Тому святкування Щедрого вечора об'єднує язичницькі та християнські звичаї.

Щедрий вечір - звичаї і традиції

Як відзначати Щедрий вечір / depositphotos.com

У Щедрий вечір прийнято збиратися всією сім'єю за багато накритим столом. На свято готують м'ясні страви: домашню ковбасу, рульку, холодець. Рідні засиджуються допізна, разом зустрічаючи Новий рік. Головною стравою на столі є "щедра" кутя.

Дуже популярний Щедрий вечір у молоді. У давнину на це свято молодь ходила селом у костюмах. Дівчину одягали у Василя, а хлопця - у Маланку. Також із собою брали опудало кози. У такому вигляді ходили будинками, щедрували і бажали господарям доброго здоров'я. Цей обряд відомий як "водіння кози".

Увечері 13 січня хлопчики та дівчатка співають щедрівки, а наступного ранку 14 січня ходять із посівальними піснями. На відміну від щедрувань, посівати можуть лише юнаки та чоловіки.

У дохристиянські часи дівчата ворожили, так як ритуали в ніч з 13 на 14 січня вважалися найбільш дієвими, а інформація - правдивою. Вплив церкви не зміг похитнути цю традицію - українці на Щедрий вечір ворожать досі.

Що не можна робити на Щедрий вечір

Крім традицій і звичаїв, існують і деякі заборони 13 січня. Спираючись на багатовікові стандарти, в цей день не можна:

  • вимовляти вголос слово "тринадцять";
  • рахувати монети і позичати гроші;
  • сваритися, ображатися і лихословити;
  • зустрічати свято в старому або темному одязі.

Наші предки на Щедрий вечір не готували страви з риби або птиці - вважали, що таким чином можуть відлякати удачу.

Прикмети 13 січня

Народні прикмети / фото УНІАН, Валерій Шмаков

У цей день слов'яни дізнавалися про майбутні події, спостерігаючи за вітром:

  • південний - буде хороший урожай зернових;
  • східний - вродять фрукти і ягоди;
  • західний - рибалка і надої виявляться знатними.

Також в ніч з 13 на 14 січня можна подивитися на небо. Якщо воно тихе і зоряне, то майбутній рік обов'язково виявиться щасливим.

Вас також можуть зацікавити новини: